Опит за преврат осуетен в ДР Конго

0
49
Източник: Freepik
Източник: Freepik

Армията на Демократична република Конго съобщава, че е осуетила опит за преврат срещу президента Феликс Чисекеди в столицата Киншаса, в който са участвали конгоанци и чуждестранни бойци.

Говорителят на армията на ДР Конго бригаден генерал Силавин Екенге заяви, че са задържани 50 заподозрени, сред които трима американци и един натурализиран британски гражданин.

Преди това той заяви по държавната телевизия, че „ситуацията вече е под контрол“.

Изявлението му идва часове след като рано сутринта в неделя въоръжени мъже нападнаха къщата на Витал Камерхе, бивш началник на щаба и близък съюзник на президента Тшисекеди.

Свидетели твърдят, че група от около 20 нападатели в армейски униформи атакуват жилището и участват в престрелка.

Двама охранители и един нападател са убити при нападението срещу къщата на Камерхе, съобщават неговият говорител и японският посланик в социалната мрежа Х.

Мъжете окупират и Двореца на нацията, офиса на президента на републиката, който се намира в центъра на града – място, което е строго охранявано от Републиканската гвардия.

Посланикът на Япония в конгоанската столица предупреди гражданите да не излизат навън.

До момента президентът Тшисекеди не е направил публичен коментар на ситуацията.

Местните медии съобщават, че нападателите са били членове на Движението „Нов Заир“, свързано с бившия политик в изгнание в ДР Конго Кристиан Маланга, който е получил американско гражданство.

Маланга е бил застрелян в президентския дворец, след като е оказал съпротива на силите за сигурност при ареста му, заяви Екенге.

Синът му, Марсел Маланга, е сред тримата американски граждани, арестувани във връзка с предполагаемия опит за преврат.

Посланикът на САЩ в ДР Конго Луси Тамлин заяви, че е „шокирана“ от съобщенията, че американски граждани може да са участвали в опита за преврат.

„Бъдете сигурни, че ще сътрудничим на властите на ДР Конго във възможно най-голяма степен при разследването на тези криминални деяния и привличането към отговорност на всички замесени граждани на САЩ“, заяви Тамлин.

Председателят на Африканския съюз Муса Факи заяви, че „решително осъжда“ опита за преврат и приветства реакцията на силите за отбрана и сигурност на страната.

Той се възползва от възможността да „осъди всяка употреба на сила за промяна на конституционния ред в която и да е африканска държава“.

Президентът Тшисекеди беше преизбран за втори мандат на оспорвани избори през декември миналата година. Той спечели около 78% от гласовете.

Близо 20 души бяха убити при насилие, свързано с изборите, в навечерието на вота.

ДР Конго е страна с огромно минерално богатство и огромно население, но въпреки това животът на повечето хора не се е подобрил, като конфликтите, корупцията и лошото управление продължават.

Голяма част от природните ресурси на страната се намират в източната част, където насилието все още бушува, въпреки опитите на Тшисекеди да се справи със ситуацията чрез въвеждане на обсадно положение, споразумения за прекратяване на огъня и създаване на регионални войски.

 

Източник: BBC

Превод: Мартина Димитрова