Испания, Ирландия и Норвегия ще признаят Палестина

0
53

Испания, Ирландия и Норвегия съобщиха, че този ход има за цел да бъде движеща сила в усилията им за осигуряване на дълготраен мир в разкъсвания от война регион.

Трите европейски страни обявиха, че официално ще признаят Палестина седем месеца след избухването на войната в Газа. Този изключително символичен ход беше координиран между трите нации в сряда след месеци наред преговори между европейските държави, желаещи да предприемат стъпката. В сряда сутринта испанският премиер Педро Санчес обяви, че Испания ще признае държавата Палестина следващия вторник, 28 май.

„Настъпи моментът да преминем от думи към действия“, каза Санчес пред камарата на представителите на Испания. „Искам да кажа на милионите палестинци, които страдат, че ние сме с тях, че има надежда и че въпреки стените, които са издигнати и селата, които са бомбардирани и незаконните селища, които са построени, земята и идентичността на палестинците все още съществува.“

Санчес заедно с ирландския си колега Саймън Харис беше на челно място сред онези, полагащи усилия за изграждане на коалиция от страни членки на ЕС с еднакво мислене по палестинския въпрос. „Това е исторически и важен ден за Ирландия и за Палестина“, каза Харис в Дъблин в сряда сутринта.

Ирландският външен министър майкъл Мартин обяви в социалната медийна платформа Х, че признаването на Дъблин ще бъде официално от 28 май, тъй като страната се движи в тандем с Испания.

Норвежкият премиер Йонас Гар Стоере също обяви, че страната му официално ще признае Палестина като държава по-рано в сряда. „Не може да има мир без палестинска държава“, каза Стоер пред репортерите в Осло.

Три други държави членки на ЕС вероятно ще последват примера скоро

Членовете на Европейския съюз Словения и Малта също посочиха през последните седмици, че може да признаят палестинската държавност, твърдейки, че е важно да се осигури мир в региона. През март месец двете държави членки подписаха съвместна декларация, в която посочиха, че са готови да признаят Палестина заедно с колегите си от Испания и Ирландия.

Правителството на Словения пък одобри указ на 9 май, който позволява признаването на палестинската държава, а премиерът Робърт Голоб посочи, че Любляна може да осъществи официално този ход следващия месец.

Белгия също вероятно скоро ще последва примера, но се въздържа от подписване на декларацията от месец март, тъй като в момента държи шестмесечно ротационно председателство на Съвета на Европа, отговаряйки за надзора на неговата работа и затова ѝ е ограничено правото да подписва такива декларации.

 

Превод: Лилия Атанасова

Източник: Euronews