39 души загинали и хиляди домове разрушени заради наводненията в Афганистан

0
170

Организацията на обединените нации съобщи, че 39 души, включително 9 деца, са били убити и 2900 домове са разрушени или повредени в пет провинции на Афганистан поради продължаващите наводнения от 5 юли.

 

13 юли 2022

Позовавайки се на споделеното от хуманитарни работници в страната, заместник-говорителят на ООН, Фархан Хак, съобщи по време на ежедневната пресконференция, че нивото на наводненията се е увеличило и отбеляза, че хуманитарните партньори мобилизират всички ресурси, за да отговорят на нуждите на бедстващите и подсигурят спешни хранителни доставки.

Афганистанската метеорологична агенция предупреди, че се очакват гръмотевични бури и проливни дъждове следващата седмица в югоизточните и източните райони, които все още изнемогват заради последиците от земетресението, регистрирано в страната на 22 юни.

В провинция Бамиян Фархан Хак каза, че хуманитарните партньори продължават да помагат на вътрешно разселените хора, които са напуснали домовете си поради боевете в Балхаб, провинция Сар-е-Пол в северната част на страната.

Той обясни, че ВКБООН е предоставил палатки и други необходими доставки на повече от 4000 души, докато Световната хранителна програма на ООН е снабдила  с храна близо 2000 души. От своя страна УНИЦЕФ е осигурил здравни грижи, защита и хранителна помощ на повече от 500 души.

Източник: UNA

Преводач: Мелиса Зеки