СЗО призовава за подобряване на психичното здраве в полза на хората и обществото

0
241

Световната здравна организация заяви, че един на всеки трима души, в даден момент от живота си, ще развие някакъв вид неврологично разстройство, което е водещата причина за много болести и смърт сред нашето общество.

Това става ясно от първия документ, публикуван от Здравната агенция на ООН  във вторник, за подобряване на психичното здраве през целия живот. Около девет милиона души умират всяка година от неврологични заболявания, включително инсулт, мигренозни главоболия, деменция и менингит.

Най-сложната част от тялото – мозъкa

Световната здравна организация заяви, че психичното здраве е един от важните въпроси, който все повече се обсъжда не само в здравната общност, но и в обществото ни като цяло.

Д-р Рен Мингве, помощник-генерален директор на СЗО за универсално здравно покритие/ заразни и незаразни болести,сподели: „Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло, който ни позволява да усещаме,  чувстваме, мислим,  да се движим и взаимодействаме със света около нас. Той също така помага за регулирането и влиянието върху много от основните телесни функции, включително сърдечно-съдови, дихателни, ендокринни функции и имунната система.“

Бъдещи загуби

Той обясни, че много фактори могат да повлияят на мозъка, дори в периода преди зачеването и  предупреди, че „тези въздействия могат да представляват значителни заплахи за него, водещи до загуба на огромен потенциал за растеж, причинявайки глобално бреме от болести и увреждания. “

Световната здравна организация съобщава, че 43 % от децата под петгодишна възраст в страните с ниски и средни доходи, около 250 милиона момчета и момичета, губят шанса си да се развиват в бъдеще поради крайна бедност и забавяне на растежа, в резултат  на финансови загуби и перспективи за по-ниски заплати в бъдеще.

Пет основни фактора

Документът на СЗО предоставя рамка с цел запознаване с психичното здраве , който е допълнение към Глобалния план за действие относно епилепсията и други неврологични разстройства, който беше приет през април. Той също така  дава представа за петте основни групи детерминанти, които влияят върху здравето на мозъка, а именно физическо здраве, здравословна среда, безопасност и сигурност, обучение и социална комуникация, както и достъп до качествени услуги.

Световната здравна организация каза, че справянето с негативните фактори ще доведе до множество ползи, включително по-ниски нива на много хронични заболявания като неврологични и психични проблеми и злоупотреба с наркотици.

Това би довело до подобрено качество на живот, както и до много социални и икономически ползи, като всички те допринасят за повишаване на благосъстоянието и спомагат за развитието на обществото.

Източник: UNA

Преводач: Мелиса Зеки