Муктада ал-Садр е равнодушен към посредничеството на ООН за излизане от иракската политическа криза

Специалният представител на ООН Жанин Пласхарт се срещна с Муктада ал-Садр в Наджаф, но засега липсват признаци за компромис.

0
214

Хиляди шиитски протестиращи се събраха на площад „Grand Festivities“ в сърцето на Зелената зона на Багдад, за да изпълнят петъчната молитва. Те бяха призовани от популисткия шиитски духовник Муктада ал-Садр, за да изпратят съобщение до неговите съперници.

Огромен брой просадристи от Багдад и други провинции препълниха публичните части на площада – национален символ на Ирак и мястото на повечето военни паради в страната.

Два дни по-рано Садр призова за фундаментални промени в иракската държавническа система. Той поиска премахването на политическата класа след 2003 г. и настоя за разпускането на сегашния парламент и нови предсрочни избори.

Садр отхвърли кандидата за министър-председател на Координационната рамка – съперничещ алианс от шиитски партии, включително тези, свързани с Иран.

В петък специалният представител на ООН за Ирак Жанин Пласхарт посети Наджаф и осъществи контакт със Садр, след което сподели, че „срещата им свидетелства за важността на намирането на решение на настоящата политическа криза.“

Садр може би държи плановете си скрити, отхвърляйки искането за помирение с Хади Ал-Амири, който се смята за близък до Иран, освен ако Амири не напусне Координационната рамка.

Това идва след апела на иракския премиер Мустафа ал-Кадхими към национален диалог за разрешаване на настоящата политическа криза, който беше приветстван от мнозинството от иракските лидери. Садристите незабавно евакуираха иракския парламент, който бяха окупирали от 30 юли, като жест на добра воля. Амири приветства призива на премиера от името на Координационната рамка и помоли Садр за провеждане за пряк диалог.

Садр обаче написа в Туитър, че ще се съгласи на преки дискусии с Амири само ако той напусне Координационната рамка и дойде в независимо качество, но алиансът не изглежда да е съгласен. Подкрепяната от Иран група настоя на 4-ти август за номинирането на Мохамед Шиа Судани за премиерския пост.

В последната си публична реч на 3 август Садр обвини Координационната рамка в заговор срещу него и неговото движение.

Няма да има диалог с онези, с които вече опитах в миналото и което доведе само до корупция и унищожение за страната„, каза Садр. „Опитахме се да сформираме правителство на националното мнозинство, но Координационната рамка се противопостави и го уби с опити за злонамерени действия“.

Садр визира решенията на федералния съд, които блокираха процедурата на формиране на правителство на мнозинството от Садр и неговите сунитски и кюрдски съюзници, коалицията Taqaddum, водена от председателя на парламента Мохамед Халбуси, и Демократическата партия на Кюрдистан, водена от Масуд Барзани.

Това, което наля масло в огъня, беше изтичането на запис от Нури Малики, виден лидер на Координационната рамка, в който той говори срещу Садр и изразява готовност да го убие.

При такива обстоятелства изглежда, че Садр е готов да разговаря със съперника си и да се договори за план за предсрочни избори, но само при условие, че му бъде позволено да състави правителство на мнозинството след изборите.

Превод: Каролина Величкова