Гутериш: Безядрената Монголия е „символ на мира в един метежен свят“

При посещение в Монголия на 9-ти август генералният секретар Антониу Гутериш подчерта пълната солидарност на ООН към страната, която той описа като „символ на мира в един метежен свят.“

0
192

Той говори пред журналисти на пресконференция в столицата Улан Батор след среща с външния министър Батцесег Батмунх. Гутериш отбеляза, че в свят, обзет от драматични геополитически разделения, където конфликтите се разпространяват навсякъде, Монголия – като зона без ядрени оръжия – е пример за подражание за останалите държави.

Без повече ядрени оръжия

„Живеем в свят, в който за първи път от десетилетия хората смятат, че ядрената война може отново да стане възможна“, заяви генералният секретар. „Има само един начин да бъдем напълно сигурни, че ядрената война е немислима и той е, ако няма ядрени оръжия.

Монголия е последната спирка от посещението на Гутериш в Азия, което започна в Япония в петък, 5-ти август.

Поклон пред миротворците

През последните шест десетилетия страната става все по-важен участник в работата на ООН.

Генералният секретар изрази благодарност към монголските мироопазващи сили, служещи в мироподдържащите операции на ООН „със смелост при защитата на цивилни и често в най-усложнените условия, където, за съжаление, понякога няма мир за опазване.“

Гутериш се срещна с президента на Монголия Хурелсух Ухнаа и други висши служители по-рано във вторник. Те обсъдиха геополитическата ситуация в региона, предизвикателствата, пред които е изправена Монголия като страна без излаз на море, и националните усилия за справяне с изменението на климата.

„Да сключим мир с природата“

Генералният секретар се присъедини и към младите хора и миротворците на церемония по засаждане на дървета, част от кампанията на Монголия „Един милиард дървета“. Тя цели справяне с изменението на климата и опустиняването.

Гутериш подчерта как „природата отвръща на удара“ с бури, опустиняване, наводнения и бедствия, които утежняват живота на редица хора по света и причиняват множество жертви.

Вашето поколение има важната задача да постигне мир с природата“, каза той. „И това, което ще направим днес, трябва да бъде израз на тази нова нагласа за сключване на мир с природата.“

Генералният секретар също посети номадско семейство в Монголия и се запозна с техния начин на живот. Той се срещна и с група бенефициенти по проекти на ООН, включително жени предприемачи и младежки активисти.

Превод: Каролина Величкова