Г-7 търси обща позиция за Газа

0
80
Group of Seven

В сряда министрите на външните работи от Г-7 се опитаха да изработят обща линия за войната между Израел и Хамас и да изпратят сигнал на Русия, че няма да отслабне подкрепата им за Украйна.

В същия ден Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който призоваваше за “хуманитарни паузи”, за да се достави животоспасяваща помощ на 2,3 милиона души в Газа. Този неуспех на Съвета последва отхвърлянето на внесените от Русия и Бразилия проекторезолюции, които и в двата случая бяха блокирани от Вашингтон.

Гласът “не” на който и да е от петте постоянни членове на Съвета за сигурност блокира приемането на проекторезолюции. Постоянните членове на органа са Великобритания, Китай, Русия, Съединените щати и Франция.

Очаквашe се министрите на външните работи участници в Г-7 да апелират за съвместно изявление за “хуманитарна пауза” в Газа, без да призоват за прекратяване на огъня. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен във вторник призова Г-7 да говори „в един глас” за конфликта.

Във вторник Вашингтон съобщи, че се противопоставя на нова дългосрочна окупация на Газа от Израел. “Нашата гледна точка е, че палестинците трябва да бъдат в челните редици на тези решения и Газа е палестинска земя и ще си остане палестинска земя”, каза говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Дипломатически източник добави, че по време на работна вечеря, проведена същия вторник, имало “конструктивен обмен” относно хуманитарните паузи, както и необходимостта от дискусии между Г-7 и други страни в региона относно бъдещето на Газа и как да се спре разпростанението на конфликта.

“Цялостна сигурност”

Израелската армия безмилостно бомбардирa Газа от 7 окотомври, когато бойци на Хамас извършиха нападение, което според израелските власти е довело до 1400 убити в Израел, повечето от които цивилни. 

Министерство на здравеопазването в Газа обяви, че броят на жертвите в Газа е надхвърлил 10 300 души.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в понеделник, че няма да има доставка на гориво в Газа и също няма да има прекратяване на огъня, освен ако повечето от 240 заложници, заловени от Хамас, не бъдат освободени. 

В изказването си той също така допълни, че Израел ще поеме “цялостната сигурност” в Газа след края на войната, като същевременно позволи възможни “тактически паузи” преди това, за да освободи пленниците и да достави помощ на обсадената територия.

Умора от Украйна

Японският премиер Фумио Кишида обяви във вторник, че единството на Г-7 е “необходимо повече от всякога” не само по отношение на Газа, но и по “предизвикателствата в Индо-тихоокеанския регион” и ситуацията в Украйна.

Най-високопоставеният военен на Украйна, генерал Валерий Залужни, заяви миналата седмица, че Русия и Украйна са изпаднали в “патова ситуация”, оценка отхвърлена както от украинския президент Владимир Зеленски, така и от Кремъл.

Германският външен министър Аналена Бербок съобщи във вторник, че страните от Г-7 работят за оказване на помощ на Украйна. “Ясно е, особено в този момент, че по света някои страни наблюдават много внимателно как ще продължим да подкрепяме Украйна”, каза Баербок пред репортери. “Ще направим това с всичко, което сме се захванали.”

Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще се присъедини към срещата на Г-7 чрез видеоконферентна връзка.

Източници: Al-Monitor, News.UN.org

Автор: Емила-Лилия Петрова