Във вторник вечерта Камарата на представителите в САЩ гласува за порицаване на Рашида Тлаиб, упреквайки демократката от Мичиган за критиките ѝ към Израел. Гласуването е кулминацията на продължилите повече от седмица усилия на републиканците да накажат Тлаиб – единствената американка от палестински произход в Конгреса – за критични коментари по адрес на Израел, които предизвикаха осъждане от представители и на двете партии в Конгреса.

През уикенда конгресменката публикува видеоклип в социалната мрежа Х (преди “Туитър”), в който се казва, че американският президент Джо Байдън ,,подкрепя геноцида над палестинския народ”, което произраелска организация окачестви като антисемитско. В последващ пост в социалните мрежи Тлаиб защити използването на фразата.

Резолюцията, внесена от републиканеца Рич Маккормик, обвинява Тлаиб в призиви за унищожаване на държавата Израел. В искането се цитира и изявление на Тлаиб от 8 октомври, ден след като “Хамас” извърши нападението срещу Израел, в което се изказва предположението, че американската помощ за Израел е отчасти виновна за насилието в Близкия изток. Във вторник от трибуната на Камарата на представителите Тлаиб заяви, че критиките ѝ са били насочени към израелското правителство и министър-председателя Бенямин Нетаняху, и допълни: ,,Няма да бъда заглушена и няма да ви позволя да изопачите думите ми.”
С гласуването във вторник Рашида Тлаиб става вторият депутат, който е порицан тази година, и 26-ият в историята. През юни републиканците от Камарата на представителите гласуваха за порицание на републиканеца Адам Шиф заради противопоставянето му срещу бившия президент Тръмп.
По-рано Конгресът стана арена на протести на американски евреи, които протестират срещу действията на Израел, като имаше стотици арестувани. В четвъртък около сто служители в институцията също протестираха срещу действията на израелската армия в Газа.
Източник : The Hill
Превод : Цветелина П. Михайлова