Доклад на ООН за условията на живот в Газа

0
1036
Gaza_strip_may_2005
Снимка: Wikimedia Commons

Според доклад на ООН, към 2020г. Газа няма да е подходящо място за живеене, освен ако не се вземат мерки за да се подобрят основната инфраструктура в региона, съобщава БиБиСи. Според докладът, базови елементи като водоснабдяване, здравеопазване, образование и поддържане на обществената чистота „не смогват с нарастващото население.“

На база на докладът, популацията на Газа ще се увеличи от 1,6 милиона на 2.1 милиона до до 2020г.

Израел затяга блокадата на Газа, след като ислямисткото движение „Хамас“ идва на власт в територията през 2007г. Според Израел блокадата, която е поддържана с Египетска подкрепа, е нужна за да се предотвратят доставките на оръжия до Хамас, заради това, блокадата никога напълно не е вдигната.

Според изчисления, Газа ще се нуждае от два пъти повече училища и 800 нови болнични места до 2020г., а още от сега има недостиг на жилища. Още повече, единственият естествен източник на сладка вода, крайбрежен слой водоносна почва, може да стане не използваем до 2016г.

Служители на ООН посочват отделянето на територията като един от големите проблеми за Газа. Според Максуел Гейлард, представител на ООН, който отговаря за хуманитарните въпроси в Газа: “ градски район не може да съществува без да е свързан.“

Газа няма летища или пристанища, а икономиката изключително разчита на външно спонсориране и контрабанда, която преминава през тунелите на границата с Египет.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19391809