Пунктовете за оказване на помощ в Газа затварят един след друг

0
55
Източник: UN News

След като в четвъртък нямаше никакво прекъсване на уличните сражения и израелските бомбардировки в Газа, хуманитарните работници на ООН предупредиха, че потокът от жизненоважна помощ за анклава е намалял с повече от две трети, откакто израелските военни активизираха кампанията си в Рафах и превзеха ключовия канал за доставка на помощ.

„Хуманитарните обекти в Рафах са принудени да затварят един след друг… Потокът от доставки на хуманитарна помощ в Газа, който и без това е недостатъчен, за да посрещне нарастващите нужди, е намалял с 67% от 7 май насам“, съобщи Службата на ООН за координация на помощта, Служба за координация на хуманитарните въпроси, на фона на съобщенията, че кухни, клиники и болници са затворени.

До момента, в който израелските войски завзеха и затвориха граничния пункт Рафах в най-южната част на ивицата, той беше основният пункт за влизане на храна, вода, гориво и лекарства в Газа, както и маршрутът, по който болни и ранени хора можеха да напуснат и да се лекуват.

Безсилни да помогнат срещу заплахата от глад

В отговор на тези опасения Световната продоволствена програма на ООН (СПП) предупреди, че в момента агенцията  е „не може да направи почти нищо в Рафах, тъй като запасите са много малки, а мобилността е силно ограничена“.

Според Световната програма по прехраната достъпът до южните части на Газа е толкова „ограничен“, че рискува да предизвика същите катастрофални нива на глад, на които сме свидетели на север.

Тактическа печалба

Развитието на ситуацията идва в момент, когато израелските военни заявиха, че са си осигурили „тактически контрол“ над тесен 13-километров участък между Газа и Египет, наречен коридорът „Филаделфия“. В изявление от сряда говорител на израелската армия съобщи, че оттам са били изстрелвани ракети срещу Израел.

Високопоставен израелски служител също така съобщи пред националното радио в сряда, че може да се очаква боевете в Газа да продължат поне до края на годината.

Тежко хуманитарно положение

След близо осем месеца война цялото население на Газа от 2,2 млн. души е почти изцяло зависимо от хуманитарна помощ, включително храна.

Въпреки че от палестинската страна на контролно-пропускателния пункт „Керем Абу Сале““ или „Керем Шалом“, намиращ се в близост до Рафах, са доставени отчаяно необходими доставки, хуманитарни работници на ООН многократно са подчертавали, че не е безопасно да се доставят на фона на продължаващите военни действия, непроходимите пътища, невзривените боеприпаси, недостига на гориво и забавянията на контролно-пропускателните пунктове.

„Възрастните и децата са изтощени от постоянното преместване, глада и страха“, заяви Световната програма по прехраната в последната си актуализация на ситуацията. „Те отчаяно искат войната да приключи, както и хуманитарните работници на място, които до голяма степен са разселени и разпръснати заедно с хората, на които трябва да служат.“

Представители на хуманитарните служби често акцентират върху отговорността на Израел като окупационна сила да гарантира, че помощта достига до нуждаещите се, в съответствие с международното хуманитарно право.

Агенцията по прехраната на ООН заяви, че е необходим траен достъп и е необходимо да бъдат отворени всички гранични и пропускателни пунктове в Газа“, като добави, че въпреки че някои търговски стоки са достигнали до анклава, „хората не могат да си позволят високите цени“.

Световната програма по прехраната отбеляза, че в централните райони на Газа по-бързата помощ вече е възможна благодарение на наскоро въведения инструмент за саморегистрация, който позволява на хората да актуализират местоположението си.

В момента в град Газа работят само четири пекарни, междувременно ситуацията и в здравеопазването е критична, тъй като функционира само една болница. Съобщава се, че сред другите хуманитарни операции, които са били прекратени през тази седмица в Рафах, са полева болница и кухня, управлявани от партньорите на ООН – Палестинския червен полумесец и Световната централна кухня.

До момента в Газа са загинали най-малко 36 171 палестинци и 81 420 са били ранени, съобщи Службата за координация на хуманитарните въпроси, позовавайки се на здравните власти в Газа.

Източник: UN News

Превод: Йоана Евгениева