Болести заплашват Южна Бразилия след наводненията

0
55
Снимка: Unsplash

Наводненията в Южна Бразилия освен човешки жертви и материални щети, имат за последствие и зараза, предавана по воден път.

Бразилските власти съобщават, че в най-южния щат на страната Риу Гранди ду Сул вече има опасност от болести, пренасяни по воден път, заради случилите се този месец наводнения.

Причината за природното бедствие се корени в проливните дъждове, които започнаха в края на април и доведоха до рекордно високи стойности на нивата на няколко реки и езера.

Според данни на властите в Бразилия повече от 580 000 души са били разселени заради наводненията, а най-малко 169 са жертвите.

Рискът от болести, пренасяни по вода, обаче тепърва предстои да се увеличава, тъй като прогонените от наводненията жители започват да се връщат по домовете си и да почистват след бедствието.

Заболяването, което грози живущите в наводнените райони, се нарича лептоспироза. То представлява инфекция, която достига до човека предимно поради наличието на урина на заразени плъхове в стояща вода. Лептоспирозата причинява  висока температура, болки в мускулите и главата, сърбеж, както и жълтеница, уголемен черен дроб и кръвоизливи по кожата.

Ръководителят на щатския център за здравен надзор Роберта Ванакор заяви, че понастоящем овладяването на болестта е основна грижа на здравните служители. Ванакор също така добави, че през последните седмици се наблюдава увеличение на броя на заразените.

Към този момент седем души са починали от лептоспироза, докато други 10 смъртни случая се разследват като вероятно причинени от същата болест. По данни на здравните власти на Риу Гранди ду Сул засега са докладвани 2300 потенциални случая на зараза с лептоспироза, от които 141 са потвърдени.

Според бразилското здравно министерство множеството случаи на болни с лептоспироза се дължат на наводненията, които са създали благоприятна среда за развитие на бактериите, причиняващи болестта.

За да се справят с голямото търсене на медицински грижи, в щата Риу Гранди ду Сул са създадени четири полеви болници, както и мобилни екипи, които вече са оказали помощ на хиляди хора.

Лептоспирозата обаче не е единствената опасност за потърпевшите от наводненията.

Длъжностни лица предупреждават и за психологическия ефект на природното бедствие. „В този момент населението е доста уязвимо“, казва подполковник Маурисио Спектеров, който ръководи полева болница в столицата на щата Порто Алегре.

Част от засегнатите от наводненията бразилци е Джойс Фаут Кореа, която споделя, че последствията от бедствието са катастрофални. „Виждаш как всичко, което си постигнал, за което си се борил, цялата ти история, отива на вятъра“, каза тя.

 

По текста работи: Доротея Янкова

Източник: Reuters