Полша с голям напредък във върховенството на правото

0
52
Снимка: Unsplash

Полският премиер Доналд Туск обеща да възстанови върховенството на закона и да пренастрои отношенията между Варшава и Брюксел.

Полша официално излезе от изключителния механизъм на Европейския съюз за овладяване на държави, които открито се противопоставят на основните ценности на блока.

„Смятаме, че вече не съществува явен риск от сериозно нарушение на върховенството на закона в Полша“, каза европейският комисар Вера Йоурова.

Решението на властите, представено по-рано този месец и официално влязло в сила в сряда сутринта, слага край на дългогодишна сага, датираща от декември 2017 г., когато Европейската комисия създава член 7 – известен като „ядрената опция“, тъй като може да доведе до спиране на правото на глас.

Сблъсъкът произтича от широкообхватните реформи, въведени от дясната партия „Право и справедливост“, която пренареди структурата на съдилищата, съкрати мандата на действащите съдии и издигна партийно-приятелски назначени на висши позиции. Комисията се бори упорито, твърдейки, че то обезценява разделението на властите, възпрепятства правилното прилагане на правото на ЕС, оставя инвеститорите незащитени и застрашава сътрудничеството с други държави-членки.

„Съдебните реформи в Полша означават, че съдебната система на страната вече е под политическия контрол на управляващото мнозинство“, каза изпълнителната власт на държавата през 2017 г.

Правителството на дясната партия прокара плановете си за друга противоречива реформа, което даде правомощия на дисциплинарната камара на Върховния съд да наказва магистрати според съдържанието на решенията им.

През 2021 г. Конституционният съд на страната, чиято легитимност беше подкопана от промените, издаде решение, което оспори върховенството на правото на ЕС и компетентността на Съда на Европейския съюз.

Тези ходове допълнително изостриха споровете между Варшава и Брюксел и породиха сериозни опасения, че Полша ще се откъсне от системата за върховенство на блока.

Но парламентарните избори през 2023 г. поставиха началото на нова ера с избирането на Доналд Туск, бивш президент на Европейския съвет, за министър-председател. Туск действа бързо, за да възстанови дипломатическите връзки и да обърне страницата на спора.

 

Източник: Euronews

Превод: Лилия Атанасова