„Гласове срещу насилието“

0
909

WAGGGS-community-visit-17__1_400x267

Снимка: UN Women/Urjasi Rudra

В края на месец декември 2014 г. се проведе „Гласове срещу насилието“, иновативна учебна програма, която насочва усилия за справяне с проблема насилие срещу момичета и жени.

В Пуна, Западна Индия, в рамките на Световната организация на момичета лидери и момичета скаути (WAGGGS), повече от 50 национални обучители и младежки лидери се събраха, за провеждането на първият уъркшоп „Обучение за обучители“, уникално неформално обучение, което учи младите хора как да спрат насилието срещу момичета и жени. В края на едноседмичното обучение, продължило от 12 до 18 декември, проведено с подкрепата седем фасилитатори, участниците ще се завърнат в своите страни, за да проведат национални обучения.

„Аз наистина вярвам, че насилието срещу момичета и жени може да бъде спряно и предотвратено. Ние просто трябва да започнем да работим за това.“, казва една от участничките в семинара, представител от Малайзия.

Разработено от ООН жени и WAGGS (най-голямото доброволческо движение на момичетата) и с подкрепата на “Zonta International“, учебната програма „Гласове срещу насилието“  ще подсигури на приблизително 800 000 млади хора, на възраст от 5 до 25 години, инструменти за справяне с насилието. Програмата цели да образова младите хора относно първопричините за възникването на насилие, да ги ангажира в процеса на превенция и да ги научи как да получат помощ, ако станат жертва на насилието. След завършване на шестте обучителни сесии, изготвени със съдържание, подходящо за различни възрастови групи, момичетата обучители и  момичетата скаути придобиват значка „Гласове срещу насилието“ и започват да развиват своите дейности, свързани с разпространяване на идеята.
На семинара в Пуна, обучителите дискутираха различните форми на насилие, общите митове и практики, учиха се как се провеждат национални и местни кампании, дискутираха политиките за защита на децата и за работата с пострадали от насилие. По време на семинара бе обърнато внимание на предизвикателствата, с които се сблъскват младите жени, специфични за различните страни и как да бъдат адаптирани учебните програми, в съответствие с тези условия.

WAGGGS_group-work-3_1_400x267

Снимка: UN Women/Urjasi Rudra

Обучението в Пуна е първото от общо четири, които ще се проведат в различни региони и ще достигнат до 200 национални обучители. До края на 2016 г. младежките лидери ще бъдат обучени на методите за предоставяне на учебната програма на младите хора в Бразилия, Буркина Фасо, Канада, Демократична република Конго, Фиджи, Индия, Япония, Република Корея, Малави, Нигерия, Филипините, Руанда, Съединените щати и Замбия.

„Момичетата и младите жени трябва да вярват, че те заслужават цялото ни уважение, и е тяхно право да живеят без насилие или страх от насилие“, каза Азза Наср,  фасилитатор, който е пътувал от Египет, за да съдейства за обучението на други младежки лидери в работилница.

Източник и снимки: UN Women

Изготвил: Станислава Цукева