Либия: Мисията на ООН осъди терористичния атентат срещу парламента

0
948
12-30-2014Libya_Parliamentarians
UNSMIL

Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) категорично осъди терористичното нападение срещу хотел в град Тобрук, където Камарата на представителите на страната, бе в сесия, само дни след като Мисията предупреди, че по-нататъшното насилие рискува да потопи цялата страна в насилие.

Според съобщения в медиите, атентатор-самоубиец взривил автомобил, оборудван с експлозиви, рано вчера сутринта, като ранените са най-малко 11 души. Бомбардировката изглежда е най-голямата атака срещу либийския парламент, след преместването му в източния град Тобрук, намиращ се по протежение на границата с Египет, за да бъдат избегнати безпрецедентни нива на насилие, които измъчват страната.

„Този осъдителен акт само ще увеличи решителността на онези либийци, които търсят политическо решение, за да продължат напред с усилията им за осигуряване на стабилността и сигурността в Либия,“ заяви UNSMIL в изявление, разпространено вчера.

Нападението идва след неотдавнашното сражение в планините Нефуса, което причини смъртта на 170 души. В допълнение към жертвите, сраженията предизвикаха хуманитарна криза с най-малко 120 000 души, принудени да напуснат домовете си, което произтича от недостига на храна, както и на медицински консумативи.

В същото време, в източния град Бенгази, покачването на насилието причини смъртта на 450 души, от октомври, като жителите продължават да бъдат изправени пред недостиг на медицински грижи. Нещо повече, над 15 000 семейства – приблизително 90 000 души – са били изселени.

В изявлението си, UNSMIL подчерта, че насилието „няма да реши проблемите на Либия“ и призова всички либийци „ да се въздържат от насилие и да се стремят да решават политическите си кризи, чрез диалог.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова