Шри Ланка: Бан Ки-Мун призовава за провеждането на мирни избори

1
948
09-19-2013srilankaelect
Снимка: UN News Centre/IRIN

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изрази „силните си очаквания“, че правителството на Шри Ланка ще гарантира „мирно и надеждно провеждане“ на предстоящите президентски избори, насрочени за началото на новата година.

В телефонен разговор, миналата седмица с Г. Л. Пейрис, министърът на външните работи на Шри Ланка, Бан Ки-Мун потвърди непрекъснатата подкрепа на ООН за помирение, политически диалог и отчетност, след като лидерите на страната се подготвят за изборите на 8 януари 2015 г.

Шри Ланка преживя вълна от етнически и религиозни атаки през 26-годишния граждански конфликт, който изправи правителството срещу тамилските бунтовници, приключил през 2009 г.

Съвсем наскоро, прилив на насилие и обвинения срещу мюсюлманските и християнски общности на Шри Ланка, от будистки групи с екстремистки възгледи, заплаши да раздели страната отново.

Според службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (OHCHR), повече от 350 насилствени нападения срещу мюсюлмани и над 150 нападения срещу християни в Шри Ланка, са докладвани през последните две години. Мюсюлманските и християнски общности са подложени на словото на омразата, дискриминация, нападения и актове на насилие.

На 15 юни, местна група, насърчаваща екстремистки сингалски националистически възгледи, Боду Бала Сена (Будистките сили или BBS), организира голям протестен митинг в Алутхгама, което доведе до междуобщностно насилие, по време на което загинаха четирима души, а около 80 бяха ранени. Къщи и магазини, собственост на мюсюлмани, както и джамии, станаха обект на вандализъм, а някои бяха подпалени.

В разговора с г-н Пейрис, Генералният секретар отбеляза значението на приобщаващото участие на всички избиратели в Шри Ланка, включително малцинствени общности, в изборния процес.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.