Палестинските лидери обмислят признаване юрисдикцията на Международния наказателен съд

0
800

673px-International_Criminal_Court_logo.svg

След като на 30 декември Съветът за Сигурност на ООН не прие резолюцията, отнасяща се до прекратяване на конфликта в Близкия Изток, лидерите на Палестинските територии обмислят какви стъпки да предприемат оттук насетне.

Един от обсъжданите варианти е предприемането на действия по присъединяването на Палестинската автономия към Римския статут и съответно признаване на юрисдикцията на Международния наказателен съд. Това ще даде възможност на Палестина да предприеме стъпки по подвеждане под отговорност на Израел за военни престъпления. Но, също така, ще отвори път и към подвеждане под отговорност на различни палестински фракции, за извършеното от тях по време на дългогодишния конфликт в Близкия Изток.

Неприетата резолюция от 30 декември, трябваше да положи основите на план за прекратяване на конфликта между Израел и Палестинската автономия с крайна цел приемането на Палестина като независима държава в ООН. Срещу документа гласуваха САЩ и Австралия. Сред държавите дали положителен вот бяха Русия, Китай, Франция и Йордания, към момента единствената арабска държава в Съвета за сигурност.

В палестинските територии се чуват множество критични гласове, по отношение на предприетите дипломатически действия за признаването на независима Палестина. Няма пълно единодушие как и дали въобще да се предприемат стъпки по този въпрос. Част от критиците, казват, че се е избързало с внасянето на резолюцията в Съвета за сигурност. Според тях е трябвало да се изчака до януари, когато ще се изберат нови 5 непостоянни членки, тъй като към момента на внасянето на резолюцията е било ясно, че няма да се осигури необходимата бройка от осем положителни гласа в Съвета за сигурност. Не е ясно как ще бъде осигурено въздържането на САЩ от налагане на вето по въпроса. Публична тайна е, че американците традиционно подкрепят Израел в гласуванията в Съвета за сигурност.

Към момента 135 държави са признали Палестина, а само в последната година парламентите на пет европейски държави – Великобритания, Испания, Франция, Ирландия и Португалия, гласуваха за признаването на независима Палестинска държава.

Повече по темата:

„Съветът за сигурност не успя да приеме резолюция за независима Палестина“

„Парламентът на Франция подкрепи признаването на Палестина“

„Могерини: Европейският съюз има нужда от независима Палестина“

„Испанският парламент гласува признаването на Палестина за държава“

„Палестина продължава да върви по стъпките на международното признаване“

Източник: Al Jazeera

Изготвил: Виолета Върбанова