„Зърнената сделка“ и споразумението в Етиопия показват „силата на мултилатерализма в действие“: Гутериш

0
280

Решението на Русия да се присъедини отново към Черноморската зърнена инициатива и споразумението в Етиопия за прекратяване на войната в Тиграй демонстрират силата на мултилатерализма в действие, каза ръководителят на ООН в четвъртък в призив към страните също така да възстановят доверието между Севера и Юга в Конференцията на ООН за климата COP27 в Египет.

Генералният секретар Антонио Гутериш започна своята пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк със съобщението, че сделката за освобождаване на жизненоважни хранителни продукти от Украйна е достигнала „нов крайъгълен камък“ с 10 милиона метрични тона, които сега се транспортират през черноморския хуманитарен коридор , само за три месеца.

“ЛЪЧ НАДЕЖДА”
„Въпреки всички препятствия, които видяхме, все още има лъч надежда в Черно море и инициативата работи“, каза той.
След като Русия отново е под контрола и корабите отново се движат от три украински пристанища – с по-голямата част от товарите си за човешка консумация, насочени към нуждаещите се развиващи се страни – г-н Гутериш каза, че има два приоритета занапред.
Първо, „подновяване и пълно изпълнение“ на сделката, последвано от премахване на оставащите пречки пред износа на храни и така необходимите торове от Русия.
Той каза, че той и ООН са напълно ангажирани с двете цели, подчертавайки необходимостта от спешно справяне с „глобалната криза на пазара на торове“.
„Не можем да позволим глобалните проблеми с достъпа до торове да се превърнат в световен недостиг на храна.“

РЕШИТЕЛНА ДИПЛОМАЦИЯ
Както сделката със зърното, така и подписването на обвързващо споразумение от етиопските власти и тиграйските бунтовници за прекратяване на боевете и разрешаване на помощта обратно в опустошения от войната Тиграй, показаха не само мултилатерализма в действие, но и „стойността на дискретната – но решителна – дипломация“ , той добави.
Насочвайки вниманието си към критичната конференция на ООН за климата, която започва в Шарм ел-Шейх, Египет, този уикенд, той каза, че това трябва да е моментът за „възстановяване на доверието и възстановяване на амбицията, необходима за избягване на изместването на нашата планета от климатичната скала. ”
Емисиите са на път да се повишат с цели 2,8C до края на този век – далеч от необходимите и договорени 1,5 градуса или по-ниски.

ИСТОРИЧЕСКИ ПАКТ

„И това означава, че нашата планета е на път да достигне повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим и завинаги ще доведат до катастрофално покачване на температурата.“
Той призова за „исторически пакт“ между развиващия се и развития свят, където тежестта е върху по-богатите икономики да изпълнят обещанията си за постигане на целта от 1,5 градуса, заложена в Парижкото споразумение.
„COP27 трябва да бъде мястото за преодоляване на празнината в амбицията, в надеждността и в солидарността“, каза шефът на ООН.
Онези, които отричат „загубите и щетите“ поради изменението на климата в развиващия се свят, трябва само да погледнат катастрофалните наводнения в Пакистан, добави той: „Получаването на конкретни резултати за загубите и щетите е лакмусовият тест за ангажимента на правителствата да помогнат затворете всички тези пропуски“, каза той пред журналисти.
Превод: Елена Сотирова
Източник: UN