Катар е против таван на цените на природния газ

0
189
Саад Ал-Кааби в Египет | Снимка: KHALED ELFIQI / EPA

Германия и други страни от ЕС искат да заменят руските енергийни източници с доставки от Катар. Но министърът на енергетиката емирството открито казва: катарският газ може да попадне някъде другаде.

Европейските планове за таван на цената на газа са „лицемерни“, каза Саад ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар, в интервю за Bloomberg.

Интервенциите на пазарите биха противодействали на правилата на конкуренцията и биха застрашили инвестициите в производството на газ. „Свободният пазар винаги е най-доброто решение“, каза Ал Кааби.

„Проблемът е цената, която страните или компаниите са готови да платят.“ Конкуриращите се вносители тогава биха могли да използват доставки, които всъщност са били предназначени за Европа, защото те биха могли да предложат повече.

Ал-Кааби смята, че проблемите с доставките на газ за Европа могат да продължат до 2025 г.

След руската агресивна война срещу Украйна цените на газа първоначално избухнаха. Европейското ограничение на цените е една от най-обсъжданите мерки за защита на потребителите от високите разходи.

Например ръководителят на Европейската народна партия Манфред Вебер наскоро се оплака, че страните от ЕС не действат заедно в борбата за по-ниски цени на газа. В момента всяка страна поотделно чука на Катар или Обединените арабски емирства, каза политикът от ХСС пред вестниците на медийната група Funke. „Европейците се изпреварват с цените – това е просто тромаво в най-добрия случай.“

В Катар след няколко седмици ще се проведе Световното първенство. Страната редовно е критикувана за нарушения на човешките права.

Превод: Виола Родионова

Източници: Spiegel; Teller Report