Възможно ли е да бъдем „екологични туристи“? 12 начина да подобрите влиянието на пътешествията си

0
252
UNDP Bhutan | Екологичен сектор на туризма може да подпомогне за справянето със световната нищета без негативни последствия за околната среда.

След периода на рязък спад на числата в туризма по време на пандемията тази сфера се възражда. Това е добра новина за много работници и предприятия, но може да е и лоша за планетата. Ето няколко начина, по които туристите могат да са сигурни, че тяхната почивка няма да навреди на околната среда.

Туризмът има множество положителни страни. Около два милиарда души пътуват всяка година за туристически цели. Пътуванията и туризмът свързват хората и обединяват света, като им предлагат да се сдобият със споделени впечатления, да развият културна осъзнатост и да изградят близка общност. Секторът предлага работа, подбужда регионалното развитие и се явява ключов двигател за социално-икономическия прогрес.

Обаче има и друга страна. Множество популярни дестинации са застрашени от нарастващото замърсяване, заплахите за околната среда, увреждането на обекти на културното наследство и прекомерното използване на ресурсите. И това е без да говорим за замърсяването, причинено от пътуването до тези дестинации и връщането от тях.

И така, като имаме предвид това, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се насладите на своето пътуване и да си тръгнете с увереността, ще вашето присъствие няма да навреди на вашата любима туристическа дестинация.

 1. Отървете се от пластмасата за еднократна употреба

Често използвани за по-малко от 15 минути, пластмасовите предмети за еднократна употреба могат да се разлагат повече от хиляда години. Много от нас преминават към по-екологични варианти в своето ежедневие и това е нещо, което можем да направим и когато сме на път. Използвайки бутилки и чанти за многоразова употреба където и да отидете, можете да сте сигурни, че в океана и в други естествени среди ще попадне по-малко пластмаса.

 1. Бъдете съзнателни към водата

Като цяло туристи използват много повече вода, отколкото местни жители. С нарастването на броя на места, сблъскващи се с недостатък на вода, решенията, които взимате, могат да осигурят на хората нормален достъп до вода в бъдещето. Въздържайки се от ежедневната смяна на чаршафи и хавлии по време на хотелски престой, можем да спестим милиони литри вода всяка година. 

3. Купувайте от местни производители

Когато купуваме от местни производители, ние помагаме на местната икономика, допринасяме за местните общности и намаляваме въглеродния отпечатък на дестинацията от пренасянето на на стоки. Това също важи за приемите на храна, затова се възползвайте от всеки шанс да се насладите на пресните продукти, произведени на мястото, което посещавате.

 1. Използвайте услугите на етичен туроператор

Туроператорите включват хора, логистика, продавачи, транспорт и много повече. Всяко звено във веригата може да повлияе върху околната среда, било то позитивно или негативно. Ако предпочитате да доверите планирането на някого другиго, най-добре е да изберете оператор, който приоритизира околната среда, използва ресурсите ефикасно и уважава местната култура.

UNDP Tanzania | Туризмът разширява нашите хоризонти…
 1. „Моля, не хранете животните“

Да споделяме храна с дивите животни или да се приближаваме към тях, за да го направим, увеличава шансовете да разпространим заболявания като настинка, грип и пневмония от хората към животните. Също, когато животните свикват с това, че получават храна от хората, те променят своето естествено поведение и тяхното оцеляване става зависимо от хората. В някои случаи това също може да предизвика конфликт между човека и животното.

 1. И не ги яжте!

Когато създаваме търсенето за консумиране на застрашени или екзотични животни, това води до увеличаване на бракониерството, незаконната търговия и експлоатацията на животните. Освен вредата, причинена на конкретното животно във вашата чиния, безотговорното хранене може да допринесе за изчезване на видове, които вече са застрашени от изменението на климата и загубата на естествената си среда на обитаване. Помнете го и докато пазарувате за сувенири и избягвайте продукти, направени от застрашени животни.

 1. Споделете пътуването

Транспортът допринася много за въглеродния отпечатък на туризма. Вместо частни таксита пробвайте да използвате обществен транспорт като влакове, автобуси и споделени таксита. Също можете да карате велосипед, което предлага удобен и евтин начин да изследвате мястото.

 1. Помислете за престой в местна къща

Престоят с местен жител или семейство е един благоприятен за природата вариант, който ви позволява да се сближите с местната култура и обичаи. Престоят в местна къща може да подпомогне общността, като й осигури допълнителен доход, същевременно давайки на вас един поглед върху различните начини на живот.

UNDP Bosnia and Herzegovina/Adnan Bubalo | Потопете се в местната кухня. Ще подарите наслаждение на своите сетива и ще подкрепите местната икономика…
 1. Учете си вкъщи

Преди да пътувате, научете нещо за своята дестинация. Това ще ви помогне да се потопите по-добре в местните традиции и практики и да оцените нещата, които иначе биха могли да останат незабелязани. С правилната информация можете да изследвате дестинацията с по-остри сетива и да се изненадате с нови приключения и открития.

 1. Посетете националните паркове и скривалища

Да изследваме дивата природа в национални паркове, е един съкровен начин да научим за животните и техните екосистеми от първа ръка. В някои случаи таксата за вход подкрепя усилията за консервация, които защитават природните видове и места и запазват тези природни пространства за удоволствието на бъдещите посетители.

 1. Не оставяйте и следа

Можете да се отличите, като не оставяте белези на своята дестинация. Прибирайте отпадъците там, където им е мястото, за да избегнете замърсяването и не размествайте нищо без разрешение. Да се убедим, че оставяме само меки стъпки, не груби белези върху околната среда.

 1. Разкажете на приятелите си

Сега, когато вече сте готови да пътувате екологично, е време и да разкажете за това! Информирайте своите другари пътешественици, приятели и роднини за това как екологичният туризъм подкрепя местните жители, като подпомага за тяхната прехрана и добро самочувствие, и дава възможност на всички нас да пазим нашата прекрасна околна среда.

Превод: Виола Родионова

Източник: UN News