Мианмар е заплашен от „катастрофа“ в системата с помощите

0
171
Източник: UN

Местни и международни хуманитарни организации за предоставяне на помощ трябва да избират между упражняването на нелегална дейност или получаване на регистрация от хунтата, което според представителите на съответните организации би легитимирало преврата на хунтата, пише „Гардиън“.

Военната хунта в Мианмар прие закон, който ѝ дава големи правомощия, свързани с контрола на доставките на хуманитарна и друг вид помощ.

Анонимни източници на „Гардиън“ в Янгон казват, че тези нови правила най-вероятно ще попречат на достигането на помощи до най-уязвимите и ще доведат до закриването на някои програми за предоставяне на помощи.

Законът за регистрацията на асоциации забранява директния или косвен контакт между предоставящите помощ и групите от черния списък от хунтата, в който присъстват и политическите организации, които играят ролята на „пазители“ на нуждаещите се в определени региони на страната.

Новият закон засяга както местни, така и международни организации.

Нормативният акт изизсква от организациите да притежават сертификат за регистрация, издаден от правителството, за да могат да извършват легална дейност в страната.

Засега обаче изглежда сякаш повечето организации ще откажат да бъдат регистрирани от представители на хунтата, което ще им попречи да извършват дейността си легално оттук насетне.

Превод: Ванеса Николова

Източник: The Guardian