Гърция: Съветът за сигурност заклейми атаката над израелското посолство

0
798
UN Photo/Loey Felipe

615954Council_Tribunal
UN Photo/Loey Felipe

Съветът за сигурност на ООН осъди най-категорично терористичната атака от 12 декември, срещу израелското посолство в Атина, Гърция, като подчерта продължаващата заплаха от тероризъм за световния мир и сигурност.

В ранните часове на петък, няколко нападатели обстреляли посолството на Израел в гръцката столица, като уличили сградата няколко пъти. Според съобщения в медиите, нападението не е нанесло сериозни щети и няма жертви.

В съобщение до медиите, издадено вечерта на 13.12., 15-членният Съвет приветства отговора на гръцкото правителство за инцидента, включително неговото „недвусмислено  осъждане и незабавното разследване“ на атаката, и подчерта необходимостта от изправяне на извършителите пред правосъдието.

„Тероризмът във всичките му форми и проявления, представлява сериозна заплаха за мира и сигурността,“ декларира Съветът.

„Всички актове на тероризъм са престъпни и неоправдани, независимо от тяхната мотивация, когато и от кого и да са извършени.“

Членовете на Съвета за сигурност отново потвърдиха необходимостта от борба „с всички възможни средства“, в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации, както и с всички задължения по международното право, срещу всички заплахи за международния мир и сигурност, предизвикани от терористични атаки.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова