Климатична конференция, Перу: Бан Ки-Мун приветства проправянето на път пред универсално климатично споразумение

2
953
615595Lima_BanKimoon
UN Photo/Mark Garten

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства резултата от Климатичната конференция на ООН в Лима, Перу, като похвали делегатите за създаването на основите за по-убедително споразумение, което да бъде постигнато през 2015 г.

Конференцията на ООН за климатичните промени (UNFCCC), известна и като Конференцията на страните (СОР 20), трябваше да приключи с 12-дневната си среща миналия петък, но бе удължена с два дни, поради различия относно състава на предварителното споразумение. Конференцията събра 196-те страни по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата, в опит да изработи нов и универсален договор, който да влезе в сила до 2020 г. Очаква се финалното споразумение да бъде прието в Париж, в края на следващата година.

„Решенията, приети в Лима, включително „Призивът за действия за климата от Лима“, проправят пътя към приемането на едно универсално и смислено споразумение през 2015 г.,“ заяви говорител на ООН в изявление.

Бан Ки-Мун аплодира делегатите, че отбелязват „важен напредък“ при изясняването на нуждите им за изготвяне и представяне на техните т. нар. Национално планирани вноски (INDCs), за новото споразумение и при „финализирането на институционалната структура за механизъм на загуби и щети“.

INDCs са ангажиментите, които страните се очаква да изпълнят, за да се запази глобалното повишаване на средната температура под 2˚С – международно договорената граница, насочена към забавяне на необратимото изменение на климата.

Пак в Лима, бе отбелязано постигането на целта за първоначална капитализация от 10 милиарда долара на Зеления климатичен фонд – инициативата, насочена към пряко финансиране от развитите страни към онези развиващи се страни, най-уязвими от климатичните промени.

Генералният секретар от дълго време се опитваше да привлече медийното внимание към спешната нужда, от създаването на текст, който да представлява ясна и стабилна основа за предстоящите преговори в Париж, като предупреди делегатите , по време на конференцията в Лима, че „колкото повече отлагаме, толкова по-скъпо ще ни излезе“.

В последното си изявление, говорителят на Бан Ки-Мун заяви, че Генералният секретар призовава всички страни, особено най-големите икономики в света, да представят своите „амбициозни национални ангажименти, преди Париж“. Той добави още, че ръководителят на ООН очаква съвместната работа на правителството на Перу и на това на Франция, за съставянето на нов план за действие Лима-Париж, за „катализиране на действия по климатичните промени, за по-нататъшно увеличаване на стремежа преди 2020 г. и за подкрепа на споразумението през 2015 г.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

 

Още публикации по темата:

„Климатична конференция, Перу: Не бива да отлагаме климатични действия“

“Климатична конференция, Пери: От климатични предизвикателства към нови възможности”

“Климатична конференция, Перу: “Един гигатон” – инициатива за насърчаване на възобновяемата енергия”

“Бан Ки-Мун: Климатичната конференция в Перу, като основа на климатично споразумение”

“Климатична конференция, Перу: Председателят на Общото събрание призовава за климатични промени”

“Доклад на ООН: Нужни са повече средства за адаптиране към климатичните промени”

“Климатичната конференция в Лима с устойчиви идеи”

“ООН: Преговорите в Лима – “трамплин” за постигането на универсален договор”

Comments are closed.