Ирина Бокова осъди убийството на тримата сирийски журналисти

0
819
03-28-2013irinabokova
UNESCO/Danica Bijeljac

Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, вчера осъди атаката над тримата сирийски журналисти, които бяха убити, докато отразявали борбата в южната сирийска провинция, Дераа, миналата седмица.

„Осъждам убийството на Юсеф Махмуд Ел-Доус, Рами Адел Ал-Асми и Салем Абдул-Рахман Халил,“ заяви Ирина Бокова. „Призовавам всички страни в трагичния конфликт в Сирия, да зачитат гражданския статус на журналистите, в съответствие с Женевската конвенция.“

Медийните професионалисти, работели за Оrient TV, сирийска станция, разположена в Дубай. Те били убити, когато насочена ракета, ударила автомобила им, близо до село Шейх Мискеен.

ЮНЕСКО защитава свободата на изразяване и свободата на печата. Конституцията на ЮНЕСКО изисква организацията „да подпомага всеобщото зачитане на правосъдието, на върховенството на закона и за правата на човека и основните свободи, които са утвърдени за народите на света, без значение от раса, пол, език или религия, гарантирани от Устава на ООН.“

Генералният директор издава становища за убийствата на медийни работници, в съответствие с Резолюция 29, приета от страните по ЮНЕСКО, по време на Генералната конференция на организацията от 1997 г., озаглавена „Осъждане насилието срещу журналисти“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова