Мисията на ООН в Либия осъди военната ескалация в страната

0
1208
11-25-2014Nafusa_Libya
Снимка: UN News Centre/IRIN/Jorge Vitoria Rubio

Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) вчера осъди категорично ескалацията на насилието в страната и призова двете страни да прекратят военните действия веднага и да дадат шанс на политическия диалог.

„Определяме военната ескалация, като пряк опит за подкопаване усилията за политически диалог,“ заявиха от UNSMIL в изявление.

Като призова всички политически участници „да поемат своите отговорности с кураж и решителност,“ изявлението подчертава, че държавният преход е изправен пред критичен момент. UNSMIL призовава отделните либийски заинтересовани страни да поставят националните си интереси над всички други съображения и да работят за постигането на политическо решение, което да гарантира дългосрочна стабилност за Либия и защитават нейния суверенитет и териториална цялост.

„Няма как да има победител в настоящия военен конфликт и използването на насилие и оръжия няма да успеят при постигането на политически цели,“ заявиха още от Мисията. „Последната военна ескалация е доказателство, че за постигането на консенсус, е необходим диалог и по-силна решителност.“

Политическият диалог има за цел да подпомогне постигането на споразумение, относно управлението на останалата част от преходния период, до приемането на нова постоянна конституция. В изявлението бе посочен постигнатият напредък за свикване на заседание, възможно най-скоро, и бе отбелязано, че дискусията ще се съсредоточи върху решаването на текущите кризи в страната.

Разговорите ще предоставят форум за политически партии, племенни сили и въоръжени групи, където да бъдат активни в търсене на съгласие и в установяване на необходимите мерки за сигурност, които да прекратят военните ексцесии в различни части на страната.

„Мисията продължава да се консултира със страните и работи по финализиране на необходимите мерки, за да се гарантира успешното свикване на либийския политически диалог,“ се казва в изявлението, което подчертава факта, че „по-голямата част от либийците“ са настояли за диалог и че участниците във военните действия, са в нарушение на резолюция 2174 (2014) на Съвета за сигурност, и може да им бъдат наложени санкции.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова