ООН: Усилията за възстановяване на Газа продължават

0
1038
09-03-2014Gaza_City
Снимка: UN News Centre/ IRIN/Ahmed Dalloul

Възстановителните усилия в Газа продължават, особено след като хиляди хора скоро ще имат достъп до строителни материали за спешни ремонти на домовете си, след конфликта в опустошения от войната анклав, от лятото. Това обяви Специален пратеник на ООН за региона.

В изявление, публикувано на 11.12., Специалният пратеник на ООН за Близкоизточния мирен процес, Робърт Сери, отбеляза, че повече от 20 000 собственици на жилища, се очаква да бъдат да снабдявани със строителен материал, от края на декември, за критични ремонти, най-вече поради настъпващата необичайна студена зима.

„Това може да бъде началото на един ефективен процес, за възстановяването на Газа,“ се казва в изявлението на г-н Сери, където се набляга, че все пак „има какво още да се направи и то много“.

Пред министрите от правителството на Газа за национален консенсус  и събеседници от частния сектор, г-н Сери подчерта значението на тяхната „пряка ангажираност“, за справяне с големите предизвикателства на мащабната реконструкция и за приоритизиране на проектите с такава цел, с помощта на механизма за реконструкция на ООН.

Според скорошно проучване на ООН, над 100 000 жилища са били повредени или унищожени, което се е отразило на над 600 000 души. Много хора все още нямат достъп до общинската водоснабдителна мрежа. Прекъсванията на тока стигат до 18 часа на ден.

Насилието е станало причина за смъртта на над 2100 палестинци , включително повече от 500 деца и над 70 израелци.

Въпреки положителните стъпки за много от жителите на Газа, г-н Сери предупреждава, че оперативната среда продължава да се сблъсква с много предизвикателства, включително „неформалното“ прекратяване на огъня, което все още не е утвърдено и липсата на правомощия на правителството за национален консенсус в Газа, без контрол над граничните пунктове. „Трудностите, както и недостатъчната финансова помощ, само влошават атмосферата във вече опустошената Газа,“ добави г-н Сери.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова