ООН: Сушата в Централна Америка се превръща в хуманитарна криза

0
1248
05-10-2013drought
Снимка: OCHA/Dan DeLorenzo

Продължителната суша в Централна Америка се превръща в хуманитарна криза, за 2.5 милиона души, засегнати от продоволствената несигурност в Хондурас, Гватемала и Ел Савадор. Това предупредиха от Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA).

На провелата се среща в петък (12.12.) в Женева, говорителят на OCHA, Женс Лаерк, заяви, че сред най-засегнатите са пазарни стопанства, земеделски работници и семейства с ниски доходи.

В Хондурас и Гватемала, до 75% от царевичната и бобената култури, са били изгубени, а загубите при едрия рогат добитък, са още по-трагични – хиляди животни са починали. През следващите месеци продоволствената несигурност ще се влошава, особено след като хранителните запаси на хилядите семейства, свършат.

Правителството на Гватемала обяви обществено бедствие, в 16 ведомства през август, а до октомври 30 000 семейства, вече бяха свършили хранителните си запаси. Днес тези семейства са изложени на голям стрес, заяви г-н Лаерк.

В т. нар. „сух коридор“ в източната част на Гватемала, съвместна оценка на правителството, ООН и НПО, установи, че едно на всеки три домакинства страда от умерено или тежко недохранване. Децата под 5-годишна възраст, бременните жени и жените, глави на домакинства, са най-уязвими, добави още г-н Лаерк.

В Хондурас правителството е обявило извънредно положение в западните райони, засегнати от сушата. Загубите на реколта в тези райони, удари 75%. Според изследване на региона, са открити високи нива на недохранване на децата под 5-годишна възраст. През септември бе установено, че близо 20 000 деца са недохранени, като следствие от дългата суша, заяви г-н Лаерк.

В Ел Салвадор, Министерството на околната среда и природните ресурси е докладвало, че страната преживява най-голямата суша от 1977 г. насам. Властите заявиха, че в най-горещите точки, в източната част на страната, повече от 80% от земеделци, са съобщили, че са загубили всичките си земеделски култури.

Хуманитарният държавен екип подготви планове за спешно реагиране  в Хондурас и Гватемала, за да подкрепят правителствата при справянето им с бедственото положение. Агенции на ООН също подкрепят правителството на Ел Салвадор.

Г-н Лаерк заяви, че правителството на Хондурас е отправило призив за международна помощ. Планът за спешно реагиране се нуждае от над 13 милиона долара, а Централният фонд за реакция при извънредни ситуации (CERF) е предоставил 2.6 милиона долара.

В Гватемала правителството е стартирало план за действие, на стойност 28 милиона долара и търси подкрепа от 17 милиона долара. В Ел Салвадор, агенции на ООН също се подготвят да кандидатстват за помощи от CERF.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова