Гватемала избра президент, но правни действия може да му попречат да встъпи в длъжност

0
263
Източник: France 24

Прогресивен кандидат извън властовата структура на Гватемала беше избран в неделя за президент на страната в резултат на силно неодобрение към управниците, породено от чести обвинения към тях в корупция.

Предварителните резултати от втория тур сочат убедителна победа на Бернардо Аревало. Въпреки резултатите обаче вниманието веднага се насочи към това дали ще му бъде позволено да заеме поста на президент, тъй като Главната прокуратура се опитва да заличи партията му. След преброяване на 100% от гласовете се установи, че 58% са за Аревало и 37% за трикратния кандидат за президентския пост Сандра Торес. Официалните резултати обаче все още трябва да бъдат потвърдени.

,,Ние знаем, че е в ход политическо преследване – то се осъществява чрез институциите, прокуратурата и съдиите, които са корумпирани“, заяви Аревало в неделя вечерта. ,,Искаме да мислим, че тази победа ще покаже ясно, че няма място за саботиране на изборния процес. Народът на Гватемала се изказа категорично. „ В кампанията на Аревало е застъпена идеята да се бори с корупцията и упадъка на демокрацията в най-многолюдната страна в Централна Америка. Бернардо съобщи, че отиващият си президент Алехандро Джаматей го е поздравил и му е казал, че ще започнат да планират прехода в деня след официалното обявяване на резултатите.

Гватемалците още помнят, че час преди да бъдат съобщени резултатите от първия тур на гласуването миналия месец Главната прокуратура обяви разследване на подписите, събрани от партията на Аревало  (“Movimiento Semilla“). Съдия за кратко прекрати лиценза на партията, преди да се намеси по-висша съдебна инстанция.

Едуардо Нуньес, живещият в Гватемала старши директор на Националния демократичен институтна САЩ, очаква две тенденции да се засилят през следващите дни: поляризацията на страната и съдебната намеса в изборния процес.

Едмон Мулет, бивш дипломат и настоящ президент на Конгреса в Гватемала, вижда два възможни сценария – партията на Аревало да не бъде приета от политическия елит, но все пак лидерът ѝ да поеме президентството без партия, или Службата на главния прокурор да успее да прекрати регистрацията на партията и да установи, че тя е била неправилно регистрирана, което да доведе до невъзможност на Аревало да поеме президентския пост. Независимо от развоя на събитията Аревало е решен да се бори.

Корупцията в Гватемала е проблем от много време насам и основна причина много хора да напускат страната – стотици хиляди гватемалци са емигрирали в Съединените щати през последните години.

Остава големият въпрос как гватемалците могат да реагират на всякакви действия на правителството, които изглеждат против волята на избирателите.

 

Източник: AP News

Автор: Паола Смоличка