Гутериш се позова на „член 99“ за прекратяване на огъня в Газа

0
235
Източник: iStockphoto

В условията на засилващата се израелска офанзива и нарастващият брой цивилни жертви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се позова на рядко използвания член 99 от устава на ООН и предупреди Съвета за сигурност за предстоящата „хуманитарна катастрофа“ в Газа. Той призова членовете на Съвета незабавно да наложат хуманитарно прекратяване на огъня.

Какво представлява член 99 и защо Гутериш се позовава на него?

Това е разпоредба от Устава на ООН, която гласи, че генералният секретар може да представи пред Съвета за сигурност „всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност“. Това дава допълнителни правомощия на генералния секретар, тъй като истинската власт в ООН се държи от 193-те държави членки и особено от 15-те държави, които членуват в Съвета за сигурност.

Член 99 се използва изключително рядко. За последен път е използван по време на бойните действия през 1971 г., довели до създаването на Бангладеш и отделянето му от Пакистан.

Гутериш се позова на член 99, тъй като Газа е изложена на риск от „пълен срив“ на хуманитарната система и гражданския ред.

Ще има ли призивът ефект предвид правото на вето на САЩ?

Арабските и ислямските държави незабавно реагираха на писмото на Гутериш. Късно в сряда Обединените арабски емирства внесоха резолюция в Съвета за сигурност, призовавайки за незабавно хуманитарно примирение, която беше подложена на гласуване в Съвета за сигурност в петък.

Съединените щати, които са най-близкият съюзник на Израел, наложиха вето на резолюцията. По-рано във вторник заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд заяви, че ролята на Съвета за сигурност във войната между Израел и Газа не е да пречи на важната дипломация, която се провежда. Според него резолюцията на Съвета за сигурност в този момент „няма да бъде полезна“.

В такъв случай защо Гутериш се позовава на член 99?

Генералният секретар на ООН смята, че хуманитарната система и хуманитарните операции в Газа са в колапс. В писмото си той предупреждава, че в настоящата ситуация, „в условията на постоянни бомбардировки от страна на Израелските отбранителни сили палестинците са без подслон или достъп до продукти от първа необходимост, и се очаква общественият ред скоро да се срине, което ще направи невъзможна дори ограничената хуманитарна помощ“.

Според Гутериш ситуацията може да се влоши още повече от възможни епидемии и масово разселване на палестинци в съседни страни.

Предишните генерални секретари са информирали Съвета за сигурност относно възможни заплахи  за международния мир и сигурност, без да споменават член 99. Такива случаи са войната в Конго през 1960 г., кризата с американските заложници в Иран от ноември 1979 г., войната между Иран и Ирак през 1980 г. и ситуацията в Мианмар през 2017 г. Не знаем защо те не са се позовали на член 99, но няколко от предишните генерални секретари вече са мъртви. Гутериш зае много ясна позиция както за нападенията на Хамас срещу Израел, така и за големия брой жертви сред палестинските цивилни граждани в Газа.

Превод: Лора Димитрова

Източник: AP News

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!