Газа: СЗО одобри решение относно достъпа до животоспасяваща помощ

0
238
© UNICEF/Eyad El Baba Бебетата в болница
© UNICEF/Eyad El Baba Бебетата в болница "Ал Шифа" в Газа се подготвят за евакуация.

По време на специална извънредна среща, проведена в неделя в Женева, Изпълнителният съвет на Световната здравна организация (СЗО) прие с консенсус решение за справянето с катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа.

Това е първият случай от 7 октомври насам, в който се приема с единодушие решение по този конфликт в рамките на ООН, отбелязва здравната агенция на ООН. В него се подчертава значението на здравето като универсален приоритет при всякакви обстоятелства, както и ролята на здравеопазването и хуманитаристиката за изграждането на мостове към мира, дори в най-трудните ситуации.

В решението се призовава за „незабавно, трайно и безпрепятствено преминаване на хуманитарна помощ, включително достъп на медицински персонал“. Призовават се „всички страни да изпълняват задълженията си по международното право… и се потвърждава, че всички страни във въоръжен конфликт трябва да спазват изцяло задълженията, приложими към тях по силата на международното хуманитарно право, свързани със защитата на цивилното население във въоръжен конфликт и на медицинския персонал“. Решението също така дава висока оценка на СЗО и партньорите от здравния сектор на терен за това, че са останали и са постигнали резултати.

Изпълнителният съвет на СЗО се състои от 34 души, всички квалифицирани в областта на здравеопазването, като всеки от тях е определен от държава членка, която е избрана да изпълнява функциите си от Световната здравна асамблея. В събота, на фона на това, което СЗО определи като изключително трудни обстоятелства, здравната агенция и партньорите, работещи на терен в Газа, доставиха консумативи за близо 1500 пациенти и прехвърлиха пациенти от болницата Ал-Ахли в северната част на страната в лечебно заведение в южната част на страната.

Нападенията срещу здравнителнте заведения трябва да спрат

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви във встъпителните си думи, че осъжда „варварските и неоправдани нападения на Хамас срещу Израел от 7 октомври, при които загинаха над 1200 души“, и добави, че е „ужасен от съобщенията за насилие, основано на пола, по време на нападенията и от лошото отношение към заложниците“. Той изрази облекчение, че 114 заложници са били освободени, и повтори призива си всички те да бъдат освободени. „Добре разбирам гнева, скръбта и страха на израелския народ след ужасяващите нападения преди два месеца“, заяви Тедрос. „Разбирам също така гнева, скръбта и страха на народа на Газа, който вече е изстрадал 16 години блокада, а сега търпи разрушаването на семействата си, домовете си, общностите си и живота, който е познавал.

От 7 октомври насам СЗО е потвърдила повече от 449 нападения срещу здравни заведения в Газа и Западния бряг и 60 нападения срещу здравни заведения в Израел, каза той и добави, че „здравеопазването никога не трябва да бъде цел.

Решението е „отправна точка”

Той заяви, че въпреки „трудните“ преговори по текста на Изпълнителния съвет оценява духа на сътрудничество и компромис от страна на членовете на съвета за постигане на консенсус по резолюцията. В изказванията си през целия ден много държави членки изразиха съболезнования за загубата на живота на цивилни граждани, както и на здравни работници и служители на ООН. В заключителните си бележки ръководителят на СЗО Тедрос заяви, че приемането на решението е отправна точка. „То не решава кризата. Но е стъпало, върху което може да се надгражда.“

 

Превод: Албена Томанова

Източник

UNA News вече е и във Вайбър и Телеграм!