Напрежение между Венецуела и Гвиана заради териториален спор

0
138
ALAMY STOCK PHOTO

Увеличава се напрежението между Венецуела и Гвиана заради териториален спор за богатата на петрол провинция Есекибо.
Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешна среща днес по въпроса по искане на Гвиана.

Миналата неделя Венецуела проведе референдум, на който мнозинството от венецуелците подкрепиха отхвърлянето на юрисдикцията на Международния съд по спора и създаването на нова държава в спорната територия, въпреки исканията на Гвиана (Гаяна) допитването да бъде забранено. Избирателният орган на Венецуела съобщи в неделя, че всички пет въпроса са получили над 95% подкрепа.

Спорният район Есекибо се управлява от Гвиана повече от век, но е предмет на гранични спорове пред Международния съд в Хага. Той има площ ото около 160 000 кв. км. и е дом на 125 000 от общо 800 000 граждани на страната. За него претендира и Венецуела, която не признава юрисдикцията на Международния съд и се опитва да постави района под свое управление.

Графика: SCMP

Дългогодишният спор се изостри, след като петролната компания ExxonMobil откри петрол там през 2015 г., а през август Гвиана започна да продава на търг правата за проучване за петрол в района. През последните години Венецуела отново постави претенциите си за територията около река Есекибо. Морската граница между двете държави също е предмет на спор.

Гвиана ще бъде бдителна, заяви в понеделник вицепрезидентът Бхарат Джагдео. „Ръководството на страната не може просто да приеме уверенията на правителството на Мадуро, че няма да нахлуе“, заяви той от Дубай, където участва в срещата на върха на Конференцията на страните по Конвенцията за климата (COP28). „Трябва да бъдем подготвени за всякакви сценарии,“ добави той.

Въпроси и отговори за КОП28

След решението на референдума във Венецуела, Гвиана проведе военни учения заедно със Съединените щати.

„Народното желание  е свещено“, заяви венецуалският президент Николас Мадуро на събитие в понеделник. „Започва нова ера в борбата за нашата Гуаяна Есекиба“, добави той, използвайки предложеното име на новата венецуелска държава. „Сега ще възстановим историческите права на държавата ни.“

Регионалната организация Меркосур, съставена от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, излезе с изявление, в което призова Джорджтаун и Каракас да търсят мирно решение на въпроса и отправи предупреждение страните да се въздържат от „едностранни действия“. Декларацията беше подписана и от Чили, Колумбия, Еквадор и Перу.

Източници: SCMP