Истории от архива на ООН: Денят за солидарност с палестинския народ

0
117
© UNRWA | Деца бежанци от Палестина на път за училище в лагера Хан Юнис на UNRWA, построен върху дюните в претъпканата Ивица Газа през 1963 г.

Докато израелско-палестинската криза продължава, Международния ден за солидарност с палестинския народ беше отбелязан на 29 ноември, както всяка година от 1978 г. досега.

Защо 29 ноември? На този ден през 1947 г., Общото събрание на ООН прие резолюция относно отделянето на Палестина.

На церемонията при вземането на решение за честване на международния ден, тогавашният генерален секретар на ООН Курт Валдхайм изразява мнение, повторено от следващите генерални секретари, че „събитията… накараха света болезнено да осъзнае, че палестинският народ и признаването и прилагането на неговите права са ключът към всяко решение в Близкия изток“.

Слушайте епизода Podcast Classics на UN News свързан с #PalestineDay, част от поредицата UN News #ThrowbackThursday, показваща ключови моменти от миналото на ООН. От скандални и почти забравени до световни лидери и глобални суперзвезди, запознайте се с 49 400 часа видео записи и 18 000 часа аудио хроника на Аудиовизуалната библиотека на ООН.

Вече можете да ни следвате и във Вайбър и Телеграм!

Превод и обработка: Борислава Ангелова

Източник: Stories from the UN Archive: The origin of #PalestineDay