2023 е най-топлата година някога регистрирана

0
158

Тази година e най-горещата някога регистрирана в история, след като изминалият «изненадващ» ноември стана шестият пореден месец с рекорди, съобщи в сряда Европейският климатичен мониторинг, което постави натиск върху преговорите на COP28 да предприемат действия по отношение на изменението на климата.

Миналият месец счупи предишния ноемврийски топлинен рекорд, с повишаващата се средната глобална температура за 2023 г. до 1,46 градуса по Целзий по-висока от нивата от прединдустриалната епоха, съобщи Службата на ЕС за изменението на климата Коперник.

Съществуваха предупрежденеия, че тази година може да вземе титлата за най-гореща година от 2016 г. – особено след като рекордите бяха надминати през септември и октомври, но това е първото потвърдено предположение .

През ноември също имаше два дни, които са били с 2 градуса по-топли от прединдустриалните нива. Не съществува някога регистриран такъв топъл ден за този месец от годината.

Саманта Бърджис, заместник-ръководител на службата Коперник, обяви, че засега 2023 г. „има шест рекордни месеца и два рекордни сезона“.

„Извънредните глобални ноемврийски температури, включително два дни по-топли с 2°C над прединдустриалните равнища, означават, че 2023 г. е най-топлата година откакто се водят статистики“, допълни тя.

Учените твърдят, че данните от ледени ядки, дървесни пръстени и други подобни доказват, че тази година може да бъде най-топлата от повече от 100 000 години.

Поетапно намаляване?

Обявяването на рекорда идва, докато лидери от близо 200 държави на преговорите на COP28 в Дубай обсъждат текста на окончателно проектоспоразумение, което трябва да отговаря на оценката на напредъка за забавяне на затоплянето.

Решаващ аспект от това е съдбата на петрола, газа и въглищата – основните двигатели на причиненото от човека затопляне на планетата.

Линиите на сблъсък между страните при преговорите в богатите на петрол ОАЕ преди това бяха начертани с въпроса дали да се „преустанови“ или „намали“ използването на изкопаеми горива.

Предложение „методично и справедливо“ понижаване на употребата на изкопаемите горива може да е консенсуссно,  давайки на страните различни срокове за намаляване на емисиите в зависимост от тяхното ниво на развитие и зависимост от въглеводороди.

Съществува и друг вариант: изобщо да не се споменават изкопаемите горива, което отразява съпротивата на нации, включително Саудитска Арабия и Китай, според няколко наблюдатели, присъствали на закритите срещи.

Друг проект на параграф, който настоява за „бързо спиране на въглищната енергия през това десетилетие“, също се сблъсква с опозиция от Китай, Южна Африка и Виетнам, според наблюдателите.

Нова версия на проектотекста се очаква в сряда сутринта, която след това ще бъде разгледана по време на преговорите, които трябва да приключат на 12 декември.

“Температурите ще продължат да се покачват”

Междувременно през 2023 г. станахме свидетели на поредица от опустошителни екстремни метеорологични явления, свързани с изменението на климата, включително и продължаващото нарастване на въглеродните емисии в света.

Според Европейската климатична служба Коперник, чиито записи датират от 1940 г., първите 11 месеца на тази година са били с 0,13°C по-горещи от 2016 г., предишната най-топла година.

Данните сочат, че светът се приближава опасно близо до затопляне с 1,5 градуса по Целзий от прединдустриалните времена, което е ключов праг в Парижкото споразумение за климата.

Въпреки това, за да се наруши Парижкото ограничение, глобалните температури трябва продължително да нарастват с 1,5°C в продължение на десетилетия.

„Докато концентрацията на парникови газове продължава да се покачва, не можем да очакваме различни резултати“, каза ръководителят на „Коперник“ Карло Буонтемпо.„Температурите ще продължат да се повишават, както и въздействието на горещините и сушите“, добави той.

Същевременно в сряда изследователите предупредиха за 26 „повратни точки” за Земята, като топенето на ледените покривки, които имат потенциала да отприщят ефекта на доминото и да доведат до необратими катастрофи по цялата планета.

Превод: Емила-Лилия Петрова

Източник: https://www.france24.com/en/europe/20231206-2023-set-to-be-hottest-year-on-record-says-climate-monitor

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!

https://invite.viber.com/?g2=AQBiziWRDbd8M1IPw%2FacUpVodDQVubcS1jHddCXusPRccSF17cB1KnZmH%2FRz00ie

https://t.me/unanewsbg