Доклад на ООН: „все още сме далеч от постигането на Парижката цел за климата“

0
286

Нов доклад на ООН за климатичните промени от 26 октомври 2022 г. показва, че въпреки подобрението, в сравнение с миналогодишната оценка и ангажиентът, че емисиите вече няма да се увеличават след 2030 г., те все още не показват бързата тенденция на намаляване, която според науката е необходима през това десетилетие. Усилията на страните остават недостатъчни за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий. Според доклада общите ангажименти на 193-те страни по Парижкото споразумение за климата могат да доведат до затопляне на света с около 2,5 градуса по Целзий до края на века.

„Тенденцията за намаляване на емисиите, очаквана до 2030 г., показва, че държавите са постигнали известен напредък през тази година“, заяви Саймън Стийл, изпълнителен секретар на ООН по въпросите на изменението на климата. „Но науката е ясна, както и целите ни в областта на климата съгласно Парижкото споразумение. Все още не сме се доближили до мащаба и темпа на намаляване на емисиите, които са необходими, за да се насочим към свят с 1,5 градуса по Целзий. За да запазим тази цел, националните правителства трябва да укрепят плановете си за действие в областта на климата сега и да ги изпълнят през следващите осем години.“ „Правителствените решения и действия трябва да отразяват степента на спешност и сериозността на заплахите, пред които сме изправени, взимайки предвид краткостта на времето, което ни остава, за да избегнем опустошителните последици, включително по-чести и тежки суши, горещини и валежи“, допълва той. “COP 27 е моментът, в който световните лидери могат да направят необходимия завой от преговорите към изпълнението и да започнат мащабната трансформация, която трябва да се осъществи във всички сектори на обществото, за да се справим с извънредната ситуация„, каза той и призова правителствата да преразгледат своите планове за климата и да ги направят по-силни.

„Това е отрезвяващ момент и ние сме в надпревара с времето. Няколко от тези, от които се очаква да направят повече, далеч не правят достатъчно, а последиците от това засягат живота и поминъка на хората по целия свят. „, заяви Самех Шукри, египетски министър на външните работи и кандидат за председател на COP27.

Председателят на COP 26 Алок Шарма заяви: „Изключително важно е да направим всичко, което е по силите ни, за да запазим 1,5 градуса по Целзий, както обещахме в Пакта за климата от Глазгоу. Тези доклади показват, че макар да сме постигнали известен напредък-спешно е необходимо много повече.“

Въпреки че общите констатации на доклада са сурови, в него има и проблясъци на надежда. Стийл призовава националните правителства да дойдат на COP 27, за да покажат как ще приложат Парижкото споразумение в своите страни чрез законодателство, политики и програми, както и как ще си сътрудничат и ще предоставят подкрепа за изпълнението. Целта е държавите да постигнат напредък на COP 27 в четири приоритетни области: смекчаване на последиците, адаптиране, загуби и щети и финансиране.

Превод: Габриела Никова

Източник: https://unfccc.int/