Париж: кметството се стреми към 40% обществени жилища до 2035 г.

0
290
Сграда в хаусмански стил в Париж
Общината възнамерява да изкупува „офиси“, „сгради с надземни гаражи“ или дори хотели, заяви заместник-кметът по жилищните въпроси пред franceinfo, за да „запази средната и работническата класа“.

В неделя, 6 ноември, Париж обяви, че си е поставил за цел до 2035 г. да осигури 40% „обществени жилища“, включително 30% социални жилища и 10% междинни жилища. „Нашата цел е да гарантираме, че работещите в Париж имат възможност да живеят там“, каза заместник-кметът по жилищните въпроси на столицата Ян Бросат. Той смята, че тази цел ще бъде постигната чрез „обратно изкупуване на определен брой сгради“.

franceinfo: Целта ви е да предотвратите изселването на парижани заради прекалено високите цени на жилищата в столицата?

Ян Бросат: Целта ни е проста. А тя е да се гарантира, че хората, които работят в Париж, и тези, които печелят пари в този град, имат възможност да живеят там. Париж постигна голям напредък през последните няколко години, тъй като почти достигнахме 25% от социалните жилища, което означава, че днес всеки четвърти жител е защитен от спекулации с недвижими имоти. Въпреки това проблемът, който имаме, е, че частните жилища са все още твърде скъпи. Притежаването на жилище е твърде скъпо. Твърде скъпо е за наемане и затова сега искаме да отидем по-далеч.

Как ще го постигнете? Кметството ще изкупува ли жилища от частни лица или от предприемачи, за да ги отдава по-късно под наем на по-достъпни цени?

Тази цел за 40% обществени жилища в Париж до 2035 г., разбира се, ще изисква закупуването на определен брой сгради. Мисля си за офис сгради, мисля за сгради с надземни гаражи. Мисля и за хотели, които понякога са “остарели”, за да се превърнат в жилища на достъпни цени. Трябва да се гарантира, че всяка площ, построена в Париж, помага на жилищната политика и улеснява жилищните условия на парижаните, именно за да се задържи средната и работническата класа в града.

Опозицията вече ви атакува за дълга на града, който към края на 2022 г. е почти осем милиарда евро. Как ще се справите финансово?

Знаете ли, трябва да се види това, което искаме. Искаме ли да превърнем Париж в град, който е цитадела, запазена за привилегированите, или искаме да го превърнем в град, който позволява на онези, които го управляват, просто да живеят там? Ние правим този избор. Естествено, това си има цена. Освен това през последните години решихме да превърнем жилищата в първи инвестиционен бюджет на град Париж. И ако не го бяхме направили, много парижани нямаше да могат да продължат да живеят в този град. Всяка година Париж разполага с бюджет от 500 милиона евро за изграждане на жилища на достъпни цени. Следователно това е един политически избор. Други градове по света са направили същия избор, като например Виена. Това наистина е изборът, който правим и с който се гордеем.

 

Превод: Злата Кула

Източник: Franceinfo