Проливни дъждове погубиха 15 души в Югозападен Китай

0
237
Image by rawpixel.com on Freepik

В сряда проливен дъжд е причинил смъртта на 15 души в югозападния китайски град Чунцин, а президентът Си Дзинпин призова за повече усилия за защита на населението от екстремни метеорологични условия.

През последните седмици проливните дъждове предизвикаха опустошителни наводнения и смъртоносни кални свлачища, а градушките и необичайно високите температури, за които много хора подозират, че са резултат от глобалното затопляне, донесоха нещастия в много части на страната.

Си поиска от властите на всички нива да поставят осигуряването на безопасността на хората и имуществото им като най-голям приоритет и призова Държавния щаб за борба с наводненията и сушата и министерствата на управлението на извънредните ситуации и на водните ресурси да подобрят координацията и предупредителните системи, съобщи китайската държавна агенция „Синхуа“.

Министерствата на финансите и на управлението на извънредните ситуации обявиха 320 млн. юана (44 млн. долара) спешни средства за подпомагане на бедствията, включително за Чунцин.

Министерството на водните ресурси предприе спешни мерки при наводнения в района на Вътрешна Монголия и провинциите Ляонин, Дзилин и Хейлундзян, съобщи държавната телевизия CCTV. Днес в тези райони се очакват проливни дъждове.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters