Високи температури и суша отново застрашават земеделския сезон в Мароко

0
252
Суша в Мароко. Източник: The North Africa Post
Продължителните суши оказват опустошително влияние върху земеделските култури. Източник: The North Africa Post

Фермерите в Мароко са изправени пред нов труден селскостопански сезон заради високите температури и ниските валежи през последните седмици, информира испанската новинарска агенция ЕФЕ

Въпреки обилните дъждове през февруари, които предвещаваха добра реколта и пълни язовири, горещото и сухо време през март изпълни земелците с тревоги за пореден лош сезон. В началото на седмицата Главната дирекция по метеорология отчете нова гореща вълна с температури от 34 до 40 градуса по Целзий в различни части на страната.

„Тези температури не са нормални. През март, когато сезонът започна, изобщо не е валяло. Пшеничните растения пораснаха само до 50 сантиметра и след това спряха да растат“, споделя пред ЕФЕ фермер в село, близо до столицата. „Има фермери в района, които продават земята си, защото не могат да издържат повече. Дребният земеделец изчезва, а средният е на път да изчезне“, предупреждава той.

Миналата година Мароко претърпя най-голямата суша от седем десетилетия насам, а през юли 2021 г. регистрира температурен рекорд от 49,6 градуса в провинция Сиди Сюлейман. 

 

Рискове с дълготрайни последствия

Според специалиста по климат и устойчиво развитие Мохамед Бенабу “горещите вълни ще ускорят реколтата“, което ще окаже неблагоприятен ефект върху количеството и качеството на аграрната продукция. Пряко застрашени от последователните години на суша и високи температури са зърнените, бобовите и маслодайните култури с изключение на маслините, уточнява Рашид Бенали, президент на Мароканската конфедерация на фермерите и развитието на селските райони.

Близо половината от 152-та големи водни резервоара в страната регистрираха нива на пълнене над 50 процента в средата на март. Но експертите смятат, че това не е достатъчно за държава, пряко засегната от климатичните промени. Мохамед Бенабу посочва, че Мароко е загубила една четвърт от своите 4 млрд. куб. м водни запаси. Организацията на обединените нации (ООН) вече предупреди, че всеки четвърти човек на планетата няма достъп до вода, което е сериозен глобален проблем.

 

Нарастващата инфлация

Паралелно със сушата, поскъпването на цените е друг основен риск за северноафриканската държава, информира РФИ. Цените на пресните продукти в Мароко се изравниха с тези в някои западноевропейски супермаркети при минимална заплата в страната от едва 300 долара на месец. Подложен на критика, министърът на земеделието Мохамед Садики отдаде това на поскъпването на вносните суровини като семена и торове. Според Министерството на земеделието повишението е „от 30 до 70 процента“. 

На пресконференция в началото на април Садики подчерта, че въпреки въздействието на климатични фактори като сушата, селското стопанство представлява 13 процента от БВП на Мароко. Абдеррахим Хандуф, селскостопански инженер, отбеляза, че “кралството остава на милостта на повтарящата се суша, която причинява покачване на цените на храните чрез намаляване на обработваемата площ и предлагането на пресни продукти”. Според Хануф „осигуряването на хранителен суверенитет започва с производството на семена, като Мароко изостава много“. 

 

Сушата обхваща целия регион

В края на март данни на европейския сателит Коперник разкриха тежка суша в региона на Магреб. Най-сериозно засегнати са Мароко и Алжир. 

В Тунис сушата продължава вече четвърта година. Държавната водоразпределителна компания SONEDE въведе спиране на питейната вода през нощта в столицата и други градове през последните две седмици, съобщава Ал-Монитор. Също така, Министерството на земеделието забрани използването на питейна вода за напояване на земеделски земи, поливане на зелени площи и за миене на автомобили до 30 септември. Глобите достигат до 1000 динара. Очаква се мерките да доведат до спад в производството и повишена зависимост от внос на храни, информира още медията. 

Критична е и ситуацията в Испания. Премиерът Педро Санчес каза пред парламента в сряда, че сушата е „един от централните политически и териториални дебати за страната през следващите години“. Сред най-засегнатите региони е Каталуния. Автономната област е дом на над 7,5 млн. души и може да обяви „извънредна ситуация“ този септември. Близо три години суша свиха нивата на водата в резервоарите, които захранват Северна Каталуния, до 27%. 

Какви са предприетите мерки?

За да подкрепи аграрния сектор, правителството на Мароко предприе мерки като премахване на митата върху вноса на едър рогат добитък, субсидиране на цените на азотни торове и семена за някои култури, както и премахване на ДДС върху определени селскостопански продукти и оборудване.

В края на миналия месец министърът на транспорта и водите на Мароко Низар Барака подчерта значението на националната стратегия за управление на водните ресурси (WRM) по време на Конференцията на ООН за водата 2023 в Ню Йорк. Той посочи, че тече строителство на 16 нови язовира с капацитет близо 4,8 млрд. куб. м. На форума кралят на Мароко акцентира върху Националната приоритетна програма за водите за периода 2020-2027 г., която включва изграждането на инсталации за обезсоляване на морска вода. Барака повтори препоръките на монарха за необходимостта от алтернативни източници, включително пречистване на отпадъчни води. 

Планът на Мароко е подкрепен от Световната банка, която отпуска 180 милиона евро за „устойчиво управление на водата“, съобщава El Debate.

 

Автор: Искра Янкова

Източници:

EFE, The North Africa Post, Middle East Monitor, rFI, Al-Monitor, DWMorocco World News, Atalayar