Изхранването на една по-здрава Гамбия

По-голямата част от храната, консумирана в Гамбия, се внася. Обучение на ООН подкрепя млади предприемачи в местното производство на храни.

0
231
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Само на 24 години Алхаджи Фаал е изградил успешен малък бизнес. Той е превърнал семейната земя в Канума, на Северния бряг на Гамбия, в парцел за отглеждане на плодове и зеленчуци, които продава на ресторанти и хотели.

Алхаджи основава фирмата си, след като е преминал обучение по програма на Фонда за развитие на капитал (UNCDF), насочена към подпомагане на жените и младежите, особено в провинциалните райони.

„Преди да започна този бизнес бях дърводелец, но земеделието винаги е било моята страст. Без земеделие не можем да изхранваме нацията и имах мечта да снабдявам Гамбия със здравословни продукти.

Преди около четири години доведеният ми баща каза, че има безплатно обучение на ООН в областта на селското стопанство, градинарството и преработката на храни. Той кандидатства за мен и аз бях приет.

Засаждане на семената на бизнеса

Ние сме фермерско семейство и разполагаме с малко пари. Бях много щастлив, защото обучението не изискваше никакво допълнително финансиране. Всички разходи бяха включени в офертата и успях да участвам. Обучението беше изключително полезно. Учихме за агрономията – как да управляваме културите, кога да засаждаме и как да изберем подходящото място.

След като се дипломирах, започнах собствен бизнес с плодове и зеленчуци. Доведената ми майка притежава земя и позволи на мен и брат ми да я ползваме. По онова време цялата земя беше обрасла с храсти, затова я разчистихме и създадохме градина.

В началото бяхме изправени пред много предизвикателства. Всеки път, когато засаждахме или сеехме семена, идваха гризачи и унищожаваха всичко. Трябваше да се справяме и с термитите, вредителите и болестите. В крайна сметка преодоляхме тези проблеми. Днес използваме мрежи, за да предпазим посевите от гризачи. Също така ги покриваме с пластмаса за три-четири дни. По този начин генерираме топлина, която потиска термитите.

От чушки до папая

Тук отглеждаме много различни култури. Имаме зелени чушки, люти жълти чушки, папая и ягоди. Успешно продаваме плодовете си в района на Банджул. Снабдяваме ресторанти, хотели и някои частни лица.

Много хора харесват нашата продукция, защото е много вкусна. Ягодите ни са големи и сладки, а всички наши плодове и зеленчуци са биологични. Това е жизненоважно, защото химикалите не са полезни за човешкото здраве и околната среда.

Стартирането на земеделски бизнес в Гамбия е много трудно. Трябва да сте търпеливи, иначе няма да успеете. Транспортът е проблем, а разширяването е много сложно, защото е трудно да си набавиш средства и заеми. Финансирането е голям проблем, особено за младите фермери.

Моят съвет към всички, които искат да бъдат предприемачи, е да се съсредоточат върху селското стопанство, за да избегнем вноса от съседни страни. Имаме земя и можем да си набавяме вода от реката. Имаме всичко, от което се нуждаем, за да оцелеем.

Бих искал гамбийците да ядат гамбийски ягоди. Хората имат погрешното схващане, че тук не отглеждаме тези плодове. Това ме мотивира да успея.“

 

Превод: Кристиана Диамандиева

Източник: UN News