Генералният секретар на ООН ще бъде домакин на майската среща за Афганистан в Катар

Високопоставен служител на ООН заяви, че събитието може да включва разговори за „леки стъпки“ към международно признаване на талибаните

0
213
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Афганистан след идването на власт на талибаните през август 2021. Източник: UN News/Мануел Елиас
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Афганистан след идването на власт на талибаните през август 2021. Източник: UN News/Мануел Елиас

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще бъде домакин на специална среща за Афганистан следващия месец, съобщи кабинетът му вчера.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар, информира, че двудневното събитие при закрити врата ще се проведе в столицата на Катар Доха на 1 и 2 май.

„Целта на този вид среща в малък състав е да поднови международния ангажимент около общите цели за траен път напред по отношение на ситуацията в Афганистан“, каза Дюжарик на ежедневен брифинг.

В стенограма от пресконференцията се посочва, че Гутериш ще приеме специални пратеници за Афганистан от различни страни. Не е ясно дали ръководството на талибаните ще бъде представено на преговорите.

Това е първата подобна среща, организирана от генералния секретар на ООН за Афганистан.

Гутериш „продължава да вярва, че е спешен приоритет да се развие подход, основан на прагматизъм и принципи, съчетан със стратегическо търпение, и да се идентифицират параметри за творческо, гъвкаво, принципно и конструктивно ангажиране“, уточни Дюжарик пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк.

„Неговата цел е дискусиите, които ще се проведат при закрити врата, да могат да допринесат за по-единен консенсус по отношение на предстоящите предизвикателства“, допълни говорителят.

 

„Признаване на талибанската администрация“

 

Съобщението на Дюжарик идва, след като заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед заяви в понеделник, че срещата „може да намери онези малки стъпки, които да ни върнат към принципно признаване … на талибаните“. 

„Тази дискусия трябва да се случи. Талибаните очевидно искат признание и това е лостът, който имаме“, каза тя на събитие в Принстънския университет, като обсъди изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие през последното десетилетие, уместността на многостранния подход и ролята на ООН днес, с фокус върху настоящото състояние на Афганистан.

Нейното изказване предизвика ответна реакция от някои държави и правозащитници. Желанието на талибанската администрация за признаване се разглежда като ключов международен лост за натиск за приобщаващо правителство и заплаха за правата на човека, особено на жените, в Афганистан.

„Целта на тази среща никога не е била да се обсъжда признаването на талибаните и всяка дискусия относно това би била неприемлива“, коментира представител на САЩ, пожелал анонимност, пред Ройтерс.

Руският посланик в ООН Василий Небензя също заяви пред репортери, че срещата не е имала за цел да бъде признаване, а по-скоро „да се търсят мненията на специалните пратеници за това как виждат изход за Афганистан“.

Активистка за правата на жените каза пред Ал Джазира, че е обезпокоена от новината за потенциално признаване на талибаните, а според дипломат от ЕС това не е очакваната позиция на ООН.

Дюжарик подчерта, че заместник генералният секретар на ООН Амина Мохамед „наистина е била на предна линия в борбата за неотменимите права на жените и момичетата в Афганистан“ и допълни: „Мисля, че Мохамед не е имала предвид по никакъв начин, че някой друг освен държавите членки има правомощията за признаване.“

По-рано този месец талибаните забраниха на афганистанските жени, служители на ООН, да работят в страната. Този ход беше определен като „смущаващ“ в държава, в която повече от половината население е жертва на хуманитарна криза.

Откакто свалиха подкрепяното от Запада правителство, талибаните затегнаха контрола върху достъпа на жените до обществения живот, включително чрез забрана за посещаване на университет и затваряне на повечето гимназии за момичета.

 

Автор: Искра Янкова

Източници:

Al-Jazeera, Anadolu Agency