Новият президент на НБР Дилма Русеф изтъква приоритетите си

0
219
Brasília (DF) - Dilma Rousseff é eleita por unanimidade presidente do Banco do BRICS. Foto: Wilson Dias/Agência Brasil

Дилма Вана Русеф, новоизбраният президент на Новата банка за развитие (NDB), каза, че борбата с изменението на климата, справянето със социалното неравенство и инвестирането в развитието на инфраструктурата ще бъдат в центъра на нейния мандат. Русеф направи коментарите в четвъртък по време на интервю за Синхуа в Шанхай след церемонията по встъпването в длъжност.

Банката обяви на 24 март, че нейният управителен съвет единодушно е избрал Русеф за президент на банката.

От създаването си NDB е одобрила 98 проекта на обща стойност 33,2 милиарда щатски долара. До края на първото тримесечие на 2023 г. банката е одобрила 22 проекта в Бразилия, наред с други.

Очертавайки приоритетите през мандата си в NDB, Русеф споменава развитието на инфраструктурата, справянето с проблема със социалното неравенство и борбата с изменението на климата, както и постигането на целите за устойчиво развитие.

NDB е създадена, за да бъде глобална многостранна банка за развитие и нейното членство е отворено за всички държави-членки на ООН.

Ключови области на дейност на NDB включват чиста енергия и енергийна ефективност, транспортна инфраструктура, вода и канализация, опазване на околната среда, социална инфраструктура и цифрова инфраструктура.

През 2021 г. NDB прие Бангладеш, Уругвай, Обединените арабски емирства и Египет като нови страни членки.

Превод: Жанет Генова