Взриви се най-мощната ракета на SpaceX минути след старта

0
231
Photo provided by SpaceX showing the launch of its uncrewed Starship rocket, which exploded minutes later on its first test flight over Gulf of Mexico after launching from Texas on April 20, 2023. EFE/SpaceX

Огромната ракета Starship на SpaceX, дълга 119 метра и най-мощната ракета в света, се взриви само минути след излитането си от изстрелващото съоръжение на компанията Starbase в Бока Чика, Тексас, в четвъртък сутринта. Летателният апарат може да носи 100 до 150 тона товар и се захранва от около 10 милиона паунда течно ракетно гориво.

Ракетата – проектирана да носи тежки товари в околоземна орбита или до Луната – излетя при първия си тестов полет без екипаж малко след 8:28 ч. сутринта местно време, успешно прескочи стартовата си площадка на брега на Тексаския залив преди да започне да се преобръща около малко по-малко от четири минути в полета и да експлодира мигове по-късно.

Собственикът милиардер на SpaceX Илон Мъск каза през март, че шансовете ракетата да достигне орбита са по-малко от 50 процента, но след провала на мисията той изпрати съобщение в Twitter, в което благодари на екипа за изстрелване и ги насърчи да продължат да работят по разработването на ракетата с цел създаване на ракета-носител, която може да превозва хора до Луната и Марс.

Изстрелването в четвъртък беше вторият опит на SpaceX да издигне Starship.

Причина за взрива:

Засега SpaceX не посочват конкретна причина защо ракетата неочаквано е избухнала.

За какво ще се ползва?

НАСА плаща на SpaceX милиарди долари, за да построи вариант на степента на ракетата Starship, която да превозва астронавти до лунната повърхност – може би до края на 2025 г. – като част от програмата за мисията на Артемида.

Превод: Жанет Генова