Как пандемията се отразява на правата на детето, правата на момичетата и жените ще бъде сред темите на онлайн дискусия на 10 декември по повод Международния ден на правата на човека

0
308

Какви са въпросите по отношение на правата на човека в дневния ред на Съвета на Европа? Как пандемията се отразява на правата на детето, правата на момичетата и жените? Кои са акцентите в българската външна политика по отношение на защитата на правата на човека? 

Тези и други въпроси ще бъдат дискутирани от 10:00 часа в петък (10 декември 2021 г.) в онлайн събитие, което ще бъде излъчвано на живо. Събитието се организира от Дружеството за ООН в България по повод 10 декември – Международния ден за правата на човека. 

По време на дискусията ще бъдат обсъдени актуалните проблеми, свързани с прилагане на принципите, залегнали във Всеобщата декларация за правата на човека. Ще се обърне внимание на работата на Комитета на ООН за правата на детето, както и на това кои са съвременните аспекти в светлината на практиката на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените.

В събитието ще се включат постоянният представител на Република България към Съвета на Европа – Мария Спасова, заместник-председателят на Комитета за правата на детето на ООН – Велина Тодорова, българският представител в Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените – Геновева Тишева, както и експертът от дирекция „Права на човека“ на МВнР Александра Димитрова. Модератор ще бъде журналистът и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация доцент Ралица Ковачева. 

Със събитието Дружеството за ООН в България отбелязва важната от календара за ООН дата 10 декември, Международен ден за правата на човека. Това е ден за отбелязване на постиженията на онези, които са се борили и защитавали правата на човека, както и ден за размисъл върху това, което все още трябва да се направи, за да стане обществото по-справедливо за всички. 

Всяка година Денят на правата на човека има различна тема. Миналата година фокусът беше върху младите хора и как никога не сте твърде млади, за да промените света. През 2021 г. Денят на правата на човека се фокусира върху това, че правата са в основата на мира и че те са начин за създаване на по-справедливо общество за бъдещите поколения.

Събитието можете да проследите на живо на страницата на Дружеството за ООН в България тук: https://www.facebook.com/UNABulgaria.