Как да съхраним психичното си здраве след трусове като пандемията от COVID-19?

0
2718

Проучване на „U-Report“ представя мнението на младите по темата

Пандемия. COVID-19. Респиратори. Маска. Дезинфектант. Заразени. Карантина. Може би, това са думите, които сме чували най-често през последната година. В градския транспорт, в хранителния магазин, в лечебното заведение, ако не ги чуваме, ги виждаме изписани някъде и навсякъде. По един или друг начин няма как това да не е повлияло на психичното ни здраве дори и да не сме го осъзнали до момента.

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията от COVID-19 има „опустошително въздействие“ върху психичното здраве в световен мащаб. В 130 държави бушуването на коронавируса из почти всяко кътче на планетата вече над година и половина е нарушило или спряло предоставянето на важни услуги в областта на психичното здраве в 93% от изследваните страни. Търсенето на помощ от специалисти рязко се е увеличило.

За съжаление, проблемът съществува отдавна. Дори преди пандемията държавите са отделяли по-малко от 2% от националните си здравни бюджети за психично здраве, отбелязва СЗО.

Проучване на U-Report

Mежду 28 април и 11 май 2021 г. се проведе анкета на тема „Ако можеше да участваш в управлението на България, какво щеше да промениш?“. В нея, първите три места се заемат от предложения, свързани именно с психичното ни здраве:

  • 51 предложения искат да разширят обхвата и достъпа до услуги за психично здраве, включително и особено с безплатни консултации, повече места и специалисти, където да се търси подкрепа и различни онлайн ресурси;
  • 36 предложения се фокусират върху повече психологическа подкрепа и тематично съдържание в училище;
  • 25 предложения наблягат на нуждата от достъпна информация за начините за получаване на психологическа подкрепа и от публични кампании за намаляване на стигмата върху търсенето на помощ.

Състоянието на психиката ни е ясно осъзнат проблем от младите, които му обръщат достатъчно внимание и знаят, че е важна част от пълноценния ни живот.

Според участниците в допитването един от най-ясните белези на влошеното в кризата психично здраве на младите хора са случаите на различни тревожни и депресивни състояния. Запитани на какво конкретно и най-често се дължат тези състояния, U-Репортерите поставят изключителен акцент върху трудностите пред социалния и ежедневен живот, който пандемията постави“, обясняват от „U-Report”.

Най-много младите хора търсят подкрепа помежду си, когато стресът и неприятните чувства станат прекалено много. Тази взаимопомощ значително се е повишила по време на пандемията, а и те самите, по-често, се чувстват уверени да я предоставят едни на други.

Емоционалната подкрепа от учители за младежите се търси в крайни ситуации.

За съжаление, мнозинството от анкетираните не са потърсили помощ от началото на пандемията от COVID-19, въпреки, че са се борили с трудни чувства и прекален стрес.

Запитани от „U-Report” каква е причината да не потърсят помощ в подобни ситуации, 48 от тях отговарят, че смятат, че проблемът им не е бил достатъчно сериозен, 21 нямат доверие на хората и услугите, които предоставят такава помощ, 16 казват, че е трудно да се намери помощ по време на локдаун, 14 от тях пък се притесняват какво ще мислят другите за тях.

Полезни идеи в подкрепа на психичното здраве и благополучие

На тел. 112 може да се обадиш, ако някой наоколо се самонаранява или е в сериозна криза с буйстване и агресия.

На тел. 116 111 се предоставя психологично консултиране и емоционална подкрепа за всички деца и млади хора на възраст до 18 години.

Много хора се объркват за какво да се обръщат към различните специалисти по психично здраве – психолози, психотерапевти и психиатри. Тук можете да откриете обяснение по какво се различават те и как могат да помагат.

„iFightDepression“ е сайт за млади хора, където има интересна и полезна информация, ако някого продължително го измъчват тежки и мрачни мисли.

Контакти на психотерапевти в страната можете да намерите в техния официален регистър.

Какво е „U-Report“ и защо е важно? 

„U-Report България“ е част от глобална мрежа на УНИЦЕФ и партньори, където всяко дете и млад човек на възраст 14-29 години може да даде мнението си по различни теми и да получава ценна информация от общите проучвания.

Мрежата използва популярния чат Viber, където регистрираните деца и младежи получават регулярни допитвания, полезна информация и препращане към различни услуги, подходящи за тях.

Съдържанието на всяко предложено допитване и всяка информация, както и всяка публична проява на „U-Report“, се обсъждат в широк кръг от организации, експерти и деца и млади хора, за да бъде възможно най-полезно. Резултатите от всяко допитване, както и всяка предложена на потребителите информация, са достъпни публично на сайта на U-Report за България.

Вижте как да се регистрирате и да давате вашето мнение ТУК.

Материала изготви: Мартина Казакова