Как ще се отрази на Африка войната между Украйна и Русия? Ето всичко, което трябва да знаете

0
355

Връзките на Африка с Украйна и Русия биха могли да увеличат глада и бедността на континента

Връзката на Африка с войната между Русия и Украйна е сложна, но тъй като развитията на конфликта биха могли да повлияят на икономиките и да навредят на най-уязвимите хора на континента, е важно да сме запознати с последиците ѝ. 

Поради това, че държавите в Африка вече изпитват трудности да се възстановят от последиците от смъртоносна пандемия, както и от влошаваща се климатична криза, която тласка африканците още по-силно към бедността, техните отношения както с Украйна, така и с Русия несъмнено ще ударят континента. Основният въпрос (който все още няма пълен отговор) е, колко силен ще бъде ударът?

Има много начини, по които отношенията на африканските държави с източноевропейските нации Русия и Украйна ще засегнат континента, като те могат да бъдат разделени в две основни категории: икономика и уязвими граждани, въпреки че двете са дълбоко обвързани. 

Икономическото отражение на войната върху Африка има много общо с вноса, на който ще обърнем повече внимание в тази статия, но и с държавните инвестиции от двете страни. Например Южна Африка има инвестиции в Русия на стойност милиарди долари, а също и Русия има голям брой инвестиции в Южна Африка. 

Що се отнася до уязвимите граждани, непосредственото влияние вече се усеща от африканците и от студентите, попаднали във войната в Украйна. Сведения за расизъм и дискриминация, проявени към африканци, които търсят спасение от насилието, разтърсиха света само дни след началото на войната. Ефектът, който няма да бъде усетен веднага, ще е върху гражданите, които се намират на африканския континент, и които вероятно ще усетят увеличение на продоволствената несигурност, тъй като и Украйна, и Русия са големи износители на петрол, пшеница и царевица. Друга важна сфера са руските военни сили в Африка, които помагат на някои правителства да се справят с бунтовете.  

3 ключови факта, които трябва да знаете за влиянието на войната между Украйна и Русия върху Африка

  1. Около 20% от студентите в Украйна са африканци, и според сведенията са се сблъскали с расизъм и дискриминация. 
  2. Африканските икономики са свързани с Русия и Украйна чрез внос на храни и туризъм.
  3. Цените на храната и глобалната продоволствена несигурност най-вероятно ще се увеличат без адекватен достъп до внос на пшеница, царевица и петрол, засягайки дълбоко Северна Африка, като само Египет внася 70% от пшеницата си от Русия и Украйна.

Кой е най-засегнат и защо? 

Гражданите и продоволствената сигурност

Прекият ефект от войната се усеща от африканските граждани на място, които според сведенията са се сблъскали с расизъм и дискриминация, докато се опитват да избягат от страната. Можете да научите повече затова тук.

Все по-голяма загриженост в резултат от конфликта предизвиква неговият ефект върху продоволствената сигурност и нивата на глада, както по света, така и в Украйна. 

Докато нуждата от хуманитарна помощ в Украйна и съседните й държави расте, която е в резултат на приток от бежанци, расте и нуждата от достъп до храна

В световен план се очаква цените на храните да скочат и гладът да се увеличи, защото и Украйна, и Русия са основни износители на зърнени култури и растително олио. Най-засегнатият регион на африканския континент най-вероятно ще бъде Северна Африка, който е силно зависим от доставките от Русия и Украйна на зърнени култури като пшеница и царевица. 

Русия и Украйна общо доставят около 30% от пшеницата в света, като Украйна е четвъртият по големина доставчик на пшеница и царевица в света. Войната ще възпрепятства достъпа до тези култури, вредейки на африкански държави като Египет, Мароко, Либия и Алжир, които са зависими от него, за да изхранват народа си. 

Поради това, че северната част на континента в момента изпитва най-тежката суша от десетилетия,  и, че някои нации нямат индустриалната възможност да подкрепят населението си с местно произведени храни, тези държави са станали силно зависими от внос на храна от Русия и Украйна, за да предпазят гражданите си от ужасяващи нива на глад. 

Регионите в Африка, които вече са на ръба на глада, също са в риск, тъй като хуманитарните организации се нуждаят от пшеница и зърнени култури за борба с глада. Държавите на континента, които са определени от ООН като горещи точки, защото са на ръба на глада и имат нужда от достъп до продоволствена помощ, включват Мадагаскар, Етиопия, Южен Судан, Чад, Буркина Фасо и Демократична република Конго.  

Според египетската новинарска агенция „Ентърпрайз“ Египет е най-големият вносител на пшеница в света и зависи от Русия и Украйна за 70% от нуждите си. Населението на страната вече изпитваше икономически натиск и ограничен достъп до храна в резултат от наложените от Русия данъци върху експорта на пшеница, а сега с опасността за достъпа до зърно заради войната продоволствената сигурност на Египет, както и икономическата и политическата стабилност са в риск. 

Правителството на страната използва вносна пшеница, за да произвежда субсидиран хляб, и много семейства силно разчитат на него. Всъщност скъпият хляб е част от причините за бунта в страната през 2011-та. 

Стопанствата

Зърнените култури и царевицата не са единствените тревожни фактори, когато става въпрос затова, как войната ще се отрази на Африка и гражданите ѝ. Повишената цена на петрола, която след началото на руската инвазия скочи драстично до най-високото си равнище от 2014 г., ще повлияе на цените на транспорта и впоследствие ще повиши цената на хранителните и на други продукти на континента, като допълнително ще бръкне в джобовете на хора, живеещи в бедност, задълбочавайки я. Русия също е един от най-големите износители на торове в света и войната е довела до рязко увеличение на цената им. Това има потенциал да удари някои от продоволствените системи на африканските държави, особено тези, които са силно зависими от селското стопанство, не само за да изхранват гражданите, но и за да поддържат икономиките си. Това също носи потенциала да увеличи цените на храните, засилвайки допълнително продоволствената несигурност на континента. Министърът на земеделието на Кения, Питър Муня, засегна проблема, когато се обърна към парламента на страната на 1-ви март, като посочи, че държавата получава повечето от торовете си от Русия и Китай, и, че цената им може драстично да се покачи без въведена субсидия. 

Що се отнася до туризма, Египет може да усети удар по стабилността си, тъй като страната е силно зависима от Русия относно туризма – всъщност руските туристи  помогнаха за възраждането на туристическата индустрия след пандемията от КОВИД-19. Тунис е друга важна дестинация за почиващите от Русия. 

Как това е свързано с мисията да се спрат крайната бедност и системните ѝ причинители?

Въздействието на войната върху Африка директно засяга Глобална цел номер две на ООН, която цели да сложи край на световния глад. Липсата на достъп до зърно и повишаващите се цени на храната и петрола също могат да засилят бедността на африканските граждани. Също така, световните цени на храните вече са на най-високото си равнище от 2011 г. насам, което означава, че войната може да влоши ситуацията с продоволствената сигурност и икономическата стабилност на континента. 

Руската инвазия в Украйна ще засегне също и Глобална цел 8, която призовава към икономически растеж и сигурна работа за африканските държави. Причината затова не е само потенциалното въздействие на войната върху селското стопанство, свързано с достъп до торове, но и заради нуждата на Африка да обслужва дълговете си. 

Според „Ню Йорк Таймс“ конфликтът най-вероятно ще има бурно отражение върху световната икономика – повишаващи се лихви и намален достъп до кредит. Правителства, които се нуждаят от кредит, за да изплащат дълговете си, ще трябва да похарчат много повече от очакваното, за да ги обслужат. Това ще има последващ ефект, тъй като носи риск да бъдат намалени бюджетите, отпускани за здравеопазване (Глобална цел 3), образование (Глобална цел 4), заетост и други публични инвестиции. Същите тези национални бюджети и африканските икономики като цяло вече са под натиск заради пандемията. 

Накратко, очаква се нивата на глад да се повишат и африканските икономики най-вероятно ще бъдат отдалечени от възстановяването от икономическия удар, нанесен им от пандемията от КОВИД-19. И двете имат потенциала да засилят бедността на африканските граждани.

Какво можем да направим всички, за да помогнем? 

Прекратяването на войната възможно най-скоро ще намали рисковете от въздействие върху световните икономики, особено върху уязвимите икономики в Африка. Можете да се присъедините към призивите към международната общност и световните корпорации да подкрепят спешния призив на ООН за справяне с украинската криза – призив към правителствата и бизнесите по света да помогнат с набирането на 1.7 млрд. долара, необходими за подкрепата на уязвими граждани в Украйна. Можете да публикувате информация онлайн, да дарите в подкрепа на работата на хуманитарни организации, да участвате в мирни протести и да сте информирани за развитието на конфликта.

Източник: Global Citizen

Автор: Хани Млаба

Превод: Камелия Неделчева