Климатичната криза, предизвикана от човека, подхранва сушата на Африканския рог – проучване

0
111
Arid land with dry and cracked ground,global warming

Регионът на Сомалийския полуостров страда от най-тежката суша от 40 години насам след пет последователни години на валежи под средните нива

Нови научни данни сочат, че опустошителната суша на Африканския рог нямаше да се случи без човешкото отражение върху климата.

Проучването е проведено от 19 изследователи като част от работата на групата World Weather Attribution, която обединява учени от много страни и региони, включително Обединеното кралство, САЩ, Европа и Африка, като използва утвърдени модели и техники, за да определи дали събитията са свързани с въздействието на климатичната криза.

Сушата е засегнала пряко над 150 милиона души в района и съседните територии. Около 20 млн. души са изложени на риск от сериозна липса на храна и потенциален глад.

От октомври 2020 г. регионът преживява една от най-тежките суши от 40 години насам. Най-малко 4,35 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, а над 180 000 бежанци вече са избягали от Сомалия и Южен Судан в Кения и Етиопия, които също са засегнати от сушата.

Липсата на валежи, както високите температури, предизвикани от глобалното затопляне, са направили почвата и пасищата в региона много по-сухи от обикновено, увеличавайки изпарението на влага от земята и растенията.

Фридерике Ото, преподавател към Института за климатични промени и околна среда в „Импириъл колидж Лондон“ , обобщава, че това проучване категорично показва, че сушата е нещо повече от липса на дъжд и че последствията от изменението на климата силно зависят от това колко е уязвимо обществото по тези територии.

Джойс Кимутай,  климатолог в Метеорологична служба на Кения, казва, че резултатите от това проучване показват, че честите засушавания, съчетани с екстремни горещини през главния дъждовен сезон, ще окажат сериозно въздействие и върху човешкото здраве на хората от Сомалийския полуостров, тъй като климатът продължава да се затопля.

Шейх Кейн, съветник по политиката за устойчивост на климата в Климатичния център на Червения кръст, заяви, че хората на Африканския рог познават сушата, но продължителността на това събитие е надхвърлила възможностите им за преодоляване на проблема.

Източник: The Guardian

Превод: Мария Стоянова