Китай изпраща специален пратеник за мирни преговори в Украйна

Китай ще изпрати специален представител на посещение в Украйна, за да проведе разговори с всички страни за разрешаване на военния конфликт, заяви китайският лидер Си Дзинпин.

0
99
Украинският президент Володимир Зеленски(вдясно) и китайският държавен глава Си Дзинпин(вляво) Източник: Ройтерс

Китайска делегация

Специалната китайска делегация за мирно уреждане на украинската криза ще бъде ръководена от бившия посланик на Китай в Руската федерация Ли Хуей, съобщи китайското външно министерство.

По думите на Си Дзинпин позицията на Пекин е да улесни преговорите и да помогне за установяваве на мир.

По-рано китайският президент проведе телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, който определи разговора като „дълъг и смислен“. Разговорът е продължил 1 час, съобщава CNN.

Зеленски е отправил покана към Дзинпин за разговори в Киев, като поясни, че това е първият му контакт с китайския държавен глава от началото на войната с Русия.

По думи на Дзинпин

Китайският лидер посочи, че Пекин „винаги е стоял на страната на мира„. Той съобщава също, че „диалогът и преговорите са единственият осъществим начин за излизане от украинската криза“ и  че „няма да има победител в ситуация на ядрена война“. Китайските държавни медии заявиха, че страната „няма да налива масло в огъня и няма да се възползва от кризата с цел печалба„.

Китайският държавен глава отбеляза, че Китай желае развитие на отношенията и взаимно уважение с Украйна и е готов да работи за сътрудничество между двете държави, без значение как се променя международната ситуация.

Си Дзинпин поддържа приятелски отношения с президента на Русия Владимир Путин. В неотдавнашна среща на върха Русия и Китай си обещаха „вечно приятелство“. Въпреки че не осъжда инвазията на Руската федерация, китайският президент заяви, че Китай ще остане неутрална и няма да се ангажира с това да предоставя оръжия на Русия.

Китайското външно министерство излезе с план от 12 точки за решаване на конфликта. В плана е отбелязано, че „суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат ефективно защитени“.

По думи на Зеленски

Украинският президент подчерта, че Украйна няма да се откаже от загубените си територии.

Не може да има мир за сметка на териториални компромиси. Териториалната цялост на Украйна следва да бъде възстановена в границите й от 1991 г.“, изтъкна Зеленски.

Реакция на представители на Руската федерация и САЩ

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е съгласна с подхода на Китай, но поясни, че основна пречка за осъществяването на плана на Дзинпин са „нереалистичните искания“ на Украйна. Тя допълни, че исканията на Русия включват признаване на нейния суверенитет върху полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби приветства телефонното обаждане като „нещо добро“, но допълни, че е твърде рано да се знае дали ще доведе до „някакво смислено движение за мир, план или предложение„.

Критици поставят под съмнение посредничеството на Дзинпин, позовавайки се не само на приятелските отношения между Китай и Русия, но и на разрастващите се търговски отношения между двете държави, както и отказът на китайския държавен глава да определя руските военни действия като „инвазия“.