Тълпа в Хаити уби над 12 заподозрени членове на групировка

Жителите на столицата Порт-о-Пренс линчуваха повече от 12 заподозрени за участие в престъпна групировка. Жертвите са били удряни с камъни, а след това подпалвани.

0
105
ООН призова международната общност да помогне в подкрепа на националната полиция на Хаити. Източник: Оделин Джоузеф

Кадри от случилото се показват как окървавени мъже са принудени да лежат на земята от полицаи, насочили оръжия срещу тях, докато граждани затрупват с автомобилни гуми похитените с цел да ги залеят с бензин и запалят след това. На придружаващо видео се виждат пистолети и пълнители за автомати AK-47(вероятно контрабандни оръжия на заподозрените). Гражданите изземват тези оръжия, за да ги използват срещу тях .

Според изявление на очевидец първо полицията е задържала заподозрените в квартала Канапе-Верт, а след това тълпа от граждани поема контрол над тях.

Националната полиция на Хаити съобщава за залавянето на група контрабандисти с микробус от нейните служители и последвалото им линчуване от жителите на града. Не се уточнява как тълпата е успяла да отведе заподозрените.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси между 14 и 19 април 2023 година в квартала Сите Солей в Порт-о-Пренс 70 души са били убити при участие в сблъсъци. Около 40 от тях са намушкани или простреляни. Сред жертвите има и две деца.

Хуманитарният координатор на ООН в Хаити Улрика Ричардсън казва в изявление:

В Сите Солей бушуват боеве. Населението се чувства под обсада. Гражданите вече не могат да напускат домовете си от страх от насилие с оръжие и терор.“

 

     Необходими мерки

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Хаити е изправена пред социална, политическа и хуманитарна криза, а след случилото се сигурността в държавата е „сравнима с тази на страни във въоръжен конфликт“. Той заяви, че вижда „спешна нужда“ от „международни специализирани въоръжени сили“ за борба с насилието и беззаконието в държавата.

Министърът на външните работи на Кения Алфред Мутуа заяви, че държавата е готова да изпрати полицейски служители с цел да помогне за стабилизирането на Хаити. До този момент Кения е единствената държава, отправила такова предложение.

 

  Данни сочат

През първото тримесечие на тази година в Хаити са регистрирани 1647 тежки криминални престъпления. Според службата на ООН за правата на човека сред тях са 531 убийства, 300 наранявания и 277 отвличания при случаи с участието на престъпни групировки. По-голямата част от тези криминални престъпления са се случили в столицата Порт-о-Пренс. Това доведе до затварянето на редица клиники и училища.

 

  Предпоставки

След убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. престъпните групировки в Хаити поеха контрол в над 80% от районите на Порт-о-Пренс. Членовете на групировки тероризират гражданите с убийства, отвличания, сексуално насилие върху жени и деца и други способи.