Стотици мигранти бяха спасени край Канарските острови

0
104
A number of rescued migrants have been taken to hospital. EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK

Най-малко 227 мигранти са били спасени край Канарските острови в Испания в четвъртък, съобщиха официални лица, ден след докладваната смърт на повече от 30 мигранти там.

Службите за спешна помощ съобщиха от бреговата охрана, че мигрантите са пътували на надуваеми лодки близо до островите Лансароте и Гран Канария в Атлантическия океан.

В сряда две благотворителни организации казаха, че повече от 30 мигранти може да са се удавили, след като лодката им е потънала край Гран Канария.

Испанските власти съобщиха, че спасителите са открили телата на непълнолетен и мъж и са спасили други 24 души. Въпреки това благотворителните организации – Walking Borders и Alarm Phone – казаха, че около 60 души са били на борда. И двете организации наблюдават лодките с мигранти и получават обаждания от хора на борда или техни роднини.

Корабът на испанската спасителна служба Guardamar Caliope е бил само на около час плаване от лодката във вторник вечерта, според испанската информационна агенция Efe.

Но корабът не е помогнал на мигранстката лодка, тъй като операцията беше поета от марокански служители, които изпратиха патрулна лодка, пристигнала в сряда сутринта, 10 часа след като е била забелязана от испански спасителен самолет, според Ройтерс.

BBC е изпратила молба за коментар до вътрешното министерство на Мароко.

Анхел Виктор Торес, лидер на региона на Канарските острови, описа инцидента като „трагедия“ и призова Европейския съюз да установи миграционна политика, която „предлага координирани и подкрепящи отговори“ на проблема с миграцията.

Въпреки че са край западния бряг на Африка, Канарските острови са част от Испания и много мигранти пътуват от Африка към архипелага с надеждата да достигнат континентална Европа.

Миграционният път Западна Африка-Атлантическия океан се смята за един от най-смъртоносните в света и най-малко 543 мигранти са загинали или са изчезнали по време на това пътуване през 2022 г., според Международната организация по миграция (МОМ) към ООН.

МОМ казва, че е имало 45 корабокрушения по маршрута през този период, но признава, че цифрата е „вероятно подценена“, тъй като данните са оскъдни и непълни. Повечето от пътуващите са от Мароко, Мали, Сенегал, Кот д’Ивоар и други части на Субсахарска Африка.

Миналата седмица лодка с мигранти, превозваща стотици хора, потъна край гръцкото крайбрежие, като се знае, че най-малко 78 са загинали, въпреки че се опасява, че много повече са се удавили.

Службата за правата на човека на ООН казва, че до 500 души все още са в неизвестност, а Би Би Си е получила доказателства, които поставят под съмнение разказа на гръцката брегова охрана за случилото се. Бреговата охрана твърди, че лодката е била на курс към Италия и не се е нуждаела от спасяване.

Превод: Жанет Генова