Плаха реакция на ЕС за корабокрушението на мигранти край Гърция

0
124

Европейската комисия се противопостави на натиска на международните организации да започне независима проверка за действията на гръцките власти по време на това, което някои наричат най-тежката трагедия с бежанци и мигранти в Средиземно море.

Според Агенциите на ООН вниманието на обществото се е насочило към гръцката брегова охрана заради потъването на кораба миналата сряда край бреговете на Пилос, Гърция, при което по официални данни загинаха близо 80 мигранти, а 500 се водят за изчезнали. Гръцката брегова охрана се защити, като заяви, че намиращите се на борда лица са отказали помощ.

В изявление от петък агенциите на ООН за бежанците и миграцията, ВКБООН и МОМ, написаха, че държавите „са длъжни да оказват помощ на изпадналите в беда, независимо от намеренията на хората на борда“. Оцелелите от трагедията твърдят, че местната брегова охрана е предприела опасна маневра, за да насочи претъпкания с хора риболовен кораб към Италия, което в крайна сметка е довело до преобръщането му.

Говорителят на ЕС по вътрешните работи Анита Хипер заяви по време на дневния брифинг за медиите в понеделник, че гръцката прокуратура е започнала разследване на този злополучен инцидент и призова то да бъде задълбочено и прозрачно.

Венсан Кошельо, специалният пратеник на ВКБООН за Западното и Централното Средиземноморие, в петък призовава за независимо разследване, позовавайки се на тези твърдения. Гръцките власти отговориха, че лодката е била с установен маршрут към Италия, и отказаха съдействие. Въпреки всичко това, анализ на Би Би Си установи, че плавателният съд не е помръдвал в продължение на седем часа, което допълнително поставя под съмнение разказа на гръцката брегова охрана.

ЕС изпрати в Гърция служители на независимата Агенция за защита на основните права (FRA) и на своята гранична агенция Frontex, за да съберат доказателства и да сътрудничат на местните власти. Те обаче подчертаха, че тези органи нямат разследващи правомощия.

Превод: Мария Стоянова

Източник: POLITICO