Фатима- историята на успеха на една имигрантка

0
174

4 септември 2022 г.

Мигрантите, които се връщат у дома, често се сблъскват със значителни пречки при възстановяването на нормалния си живот. След като положението ѝ в Египет стана много трудно, Фатима реши да се върне в родината си Судан, където стартира малък бизнес с помощта на ООН и в момента сама  издържа семейството си.

49-годишната Фатима осигурява единствената издръжка на четирите си дъщери, след като съпругът й я напуска. В желанието си да осигури по-добро бъдеще за дъщерите си, тя имигрира в Египет през 2017 г., придружена от двете си по-малки дъщери.

„Взех решенията стъпка по стъпка, но те винаги бяха насочени към осигуряването на добро бъдеще за дъщерите ми. Оставих двете си най-големи деца в Судан и това бе едно от най-трудните решения, които трябваше да взема.“…

В Египет, тя се бори да изкарва прехраната си, работейки на краткосрочни работни места, защото повечето работодатели отказват да я наемат поради възрастта й.По темата тя споделя: „Казаха ми, че съм възрастна и неспособна, а когато дъщеря ми, която тогава беше на 17 години, кандидатства за работа, ѝ казаха, че е твърде млада.“

Още преди избухването на пандемията COVID-19,  мигрантите в Египет и на други места са вече  уязвими. Положението им се влошава след разпространението ѝ и на Фатима и двете ѝ дъщери им е трудно да свързват двата края: „Нашите страдания се увеличиха в пъти и нямаше от кого да поискаме помощ.“

Чрез суданската общност в Египет Фатима се запознава с програмата за доброволно завръщане и реинтеграция на Международната организация за подпомагане на миграцията, където открива, че завръщането в Судан е възможна и реална опция.

През юни 2021 г. Международната организация по миграция уредижда връщането на Фатима и други судански граждани, блокирани в Египет. При пристигането си в Судан, Фатима е един от хората, които получават помощи за реинтеграция, което й позволява да покрие нуждите си.

Судан продължава да е изправен пред много предизвикателства, включително вътрешно разселване на хора поради конфликти, климат и социално-културни условия, което води до високи нива на продоволствена несигурност. Социалното и икономическо въздействие на COVID-19 доведе до повишаването на цените на основните хранителни продукти, лекарствата и други стоки, увеличаването на нивото на безработица и намаляването на износа.

 

Успешен предприемач

Въпреки това, с помощта, която получава, Фатима успява да създаде малък бизнес. Международната организация по миграция също й помага да се запише в НЗОК заедно с двете си дъщери, които също получават подкрепа да продължат образованието си. Паричната помощ, предоставена от Международната организация  за миграция в Судан, се оказва бърз и гъвкав начин за подпомагане на реинтеграцията. Този метод на подкрепа позволява на Фатима и други да изберат професията, която искат да започнат.

Фатима решава да се занимава с търговия  на домакински вещи. „Получаването на помощ отне по-малко от месец, което ме направи още по-решена да стартирам бизнеса си“, казва тя.

Тя купува някои домакински артикули от пазара на едро, за да ги продава на хората в своята общност, които скоро станаха нейни клиенти. За да разшири бизнеса си, Фатима също започва да продава храна на здравното заведение в нейния квартал, където по принцип липсва столова за пациенти и посетители. „Работата ми върви добре и сега мога да подсигуря дъщерите си“, казва тя. „Връщането ми в Судан беше най-доброто нещо, което можех да направя.“

 

Реинтеграция в Судан

През 2021 г. повече от 3800 завърнали се в Судан получават помощ за реинтеграция в рамките на съвместната инициатива на ЕС и МОМ.

В световен мащаб МОМ е подкрепила близо 1,9 милиона нуждаещи се чрез парични помощи в 119 страни. Тази помощ се допълва и с бизнес обучение, което предоставя на завърналите се лица умения за стартиране и управление на собствен бизнес.

Превод: Мелиса Зеки