Бъдеща среща на върха: Рядка възможност за проучване на решения на настоящи и бъдещи предизвикателства, пред които е изправен нашият свят

0
238

9 септември 2022 г

 Говорителят на ООН Стефан Дюжарик приветства решението на Общото събрание в четвъртък за провеждане на Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

 

Генералният секретар предложи срещата на върха в своя доклад, известен като „Нашия съвместен план“. Той сподели, че тя ще бъде рядка възможност – такава, която се случва само веднъж на поколение. Целите ѝ са свързани с подновяване на глобалните действия за по-добро справяне с видовете сътресения и нарастващи глобални проблеми, с които никоя държава не може да се справи сама и постигне съгласие по конкретни решения на предизвикателствата, които са възникнали или са се появили наскоро.

Говорителят на ООН добави, че срещата на върха ще бъде и възможност за повторно поемане на ангажимент към основните принципи на Хартата на ООН и за удвояване на работата за постигане на целите за устойчиво развитие.

Според него ще бъде постигнато съгласие по заключителен документ, Харта за бъдещето, който ще направи многостранната система подходяща за настоящите и бъдещите предизвикателства.

„Генералният секретар се надява, че тази среща на върха ще позволи на Организацията на обединените нации да изпълни обещанието си, дадено в Хартата, за да спаси бъдещите поколения не само от бича на войната, но и от множеството непосредствени заплахи за самото им оцеляване. ”

Превод: Мелиса Зеки